Magazin

SAMO OVAKO SE PRAVILNO MJERI PRITISAK Ako ne ispoštujete 5 koraka, rezultati će biti pogrešni

Visoki krvni tlak obično se javlja kod osoba srednje i starije životne dobi. Starenjem arterije postaju kruće, što se odražava na porast krvnog tlaka.

Ako postoji sumnja na povišen krvni tlak, preporuča se kontrolirati ga kod kuće, mjerenjem 4-7 puta tijekom dana. Mjerenje se provodi ujutro i navečer kao 2-3 paralelna mjerenja, tj. mjerenje se ponavlja 1-2 minute nakon prethodnog mjerenja. Na temelju rezultata niza mjerenja izračunava se prosječna vrijednost sistoličkog i dijastoličkog tlaka, posebno za jutarnja i večernja mjerenja.

Gornji tlak određen je minutnim volumenom srca, a donji tonusom krvnih žila. Stopa se smatra 140/90, ako su brojke veće, to ukazuje na hipertenziju, čija komplikacija može biti srčani ili moždani udar.

Pravila za mjerenje krvnog tlaka:

1. Prije mjerenja tlaka potrebno je zauzeti udoban položaj, opustiti se, savinuti ruku i položiti je na ravnu površinu (stol) tako da bude u razini prsa. Manžeta (dio mjerača tlaka) treba biti postavljena nekoliko centimetara iznad unutarnje strane lakta. Svako uzbuđenje povećava pritisak, stoga je potrebno mjeriti pokazatelje u mirnom stanju.

2. Ruku treba osloboditi od odjeće, ako manšeta prvo pritisne odjeću, a zatim kožu, to će povećati učinak. A što je odjeća deblja, to će pritisak biti veći.

3. Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem su mišići napeti, pokazatelji će biti pogrešni. Ne smijete prekrižiti noge i ruke niti dopustiti da vam bilo što pritiska udove.

4. Morate mjeriti tlak u toploj prostoriji, jer hladan zrak povećava performanse.

5. Najprije je potrebno isprazniti mjehur, jer kod zadržavanja mokraće dolazi do naprezanja mišića i povećanja pritiska.

Ako imate visok krvni tlak, odmah popijte lijekove koji ga snižavaju i javite se liječniku, piše Econet.