Magazin

Obratite pažnju: Šta boja krvi tokom menstruacije govori o vašem zdravlju?

Vjerojatno ste primijetili da boja može varirati tijekom ciklusa, pa je ponekad izrazito svijetla, a ponekad vrlo tamna. Sve ovisi o njezinoj izloženosti kisiku.

Budući da se endometrij, odnosno unutarnji sloj maternice, ne odvaja od njezine stijenke naglo i odjednom, već je to proces koji se odvija postupno, potrebno je određeno vrijeme da krv izlije kroz maternicu. cerviksa i rodnice. Za to vrijeme mišići maternice se kontrahiraju kako bi ograničili gubitak krvi, odnosno kontroliraju samo proces odljeva.

Prema riječima stručnjakinje za menstruacije Mariah Rose, boja menstrualne krvi je “sitnica” koja može pokazati je li organizam zdrav ili ne. Također može biti značajna pomoć u utvrđivanju konkretnog zdravstvenog problema te manjka ili viška estrogena.

– Za primjer volim uzeti voće. Tamnocrvene trešnje, ružičaste maline, crvene brusnice, crvene jagode… sve su to primjeri zdrave menstruacije – kaže Rose. – Što se tiče konzistencije, trebao bi podsjećati na javorov sirup i lako teći.

Svijetlocrvena boja krvi

Obilnije krvarenje rijetko se javlja prvog dana ciklusa, već češće drugog, iako ni to ne mora biti slučaj. Općenito, kada je menstruacija obilnija, to znači da se endometrij brže odvaja od maternice, pa se izbacuje krv koja još nije promijenila boju zbog djelovanja kisika.

Ružičasta boja krvi

Ovakva krv rijetko se viđa tijekom menstruacije, ali uglavnom je to pojava koja se javlja sredinom ciklusa. Točkasta je, to je tzv ovulacijsko krvarenje, koje se naziva i međumenstrualno i točkasto, javlja se u 5-13 posto žena.

Točkasta krvarenja nastaju iz više razloga: korištenje oralnih kontraceptiva, trudnoća, infekcije, miomi, polipi, poremećaji krvarenja, kancerogene promjene… Ova vrsta krvi prepoznaje se po svijetloružičastoj boji i traje najviše dva dana.

U rijetkim situacijama može biti smeđe boje i pojaviti se kao obilnije krvarenje s ugrušcima.

Ako vam se to često događa, trebali biste razgovarati sa svojim ginekologom o tome jer ovakvo krvarenje ponekad može biti znak niske razine estrogena.

Tamnocrvena do smeđa boja krvi

U većini slučajeva, na početku i na kraju menstruacije, krv je obično tamne nijanse. Ta je promjena potpuno normalna i prati je viša razina estrogena u krvi koja se tada počinje smanjivati.

Ako je krv smeđa, to je krv koja je dulje bila u maternici, što znači da je dulje bila izložena kisiku, pa je oksidirala i promijenila boju.

S druge strane, jarko crvena krv je svježa i nije toliko oksidirala.

U nekim slučajevima smeđi se iscjedak javlja na početku ili na kraju menstruacije, što znači da je endometriju trebalo malo više vremena da napusti maternicu, piše Alo.rs