Magazin

OVO NIPOŠTO NE SMIJETE GOVORITI DJECI KADA SU UZNEMIRENA, TVRDI PSIHOTERAPEUTKINJA!

Isto kao i odrasli, djeca su s vremena na vrijeme uznemirena ili ljuta. Psihoterapeutkinja Rejčel Snajder, specijalizovana za tinejdžersku anksioznost, depresiju i traumu, otkrila je da postoji jedna stvar koju roditelji nikada ne bi smejli da kažu detetu kada je uznemireno, uplašeno ili ljuto.

Radi se o frazi koju koristi velik broj roditelja, a ona glasi “smiri se“.

Kako objašnjava za portal Parents, reći djetetu da se smiri ne podstiče njegov intelektualni rast niti promoviše zdrave vještine suočavanja s problemom. Umjesto toga ova izjava uzrokuje da vaše djete osjeća kao da mora da ignoriše sopstvena osjećanja, ali i da nije u redu plakati.

„To djetetu govori da izražavanje emocija nije prihvaćeno ni prikladno, nešto što nikako ne bih preporučila nijednom roditelju jer takav pristup nije zdrav“, upozorava Snajder, a prenosi Index.hr.

Ovakav pristup takođe može uticati na djete kada odraste. Prema psihoterapeutkinji, kada su nečije emocionalne potrebe potisnute tokom detinjstva, oni se bore s njima u odraslom dobu.

„Postoje odrasli koji zadržavaju emocije ili ih u potpunosti ignorišu jer im je u jednom trenutku života rečeno da ih nije u redu jasno i otvoreno izražavati“, dodaje.