MagazinNovosti

Ovo ne zna skoro nijedan vozač: 4 skrivena trika sa sigurnosnim pojasom koji olakšavaju vožnju

Većina vozača odmah čim sedne u automobil vezuje sigurnosni pojas, što je i obaveza regulisana zakonom. Ipak, postoje oni neodgovorni i bahati vozači koji pojas ne vezuju skoro nikad i time sebe i druge učesnike u saobraćaju dovode u opasnost.

Ali sigurnosni pojas u automobilu osim očigledne uloge da vas spasi u slučaju sudara, ima i četiri skrivene funkcije koje malo koji vozač zna, a koje vam mogu mnogo pomoći u vožnji i potencijalno sačuvati život.

Ukoliko vam se kola pokvare na nekom osamljenom mestu i nemate ko da vam pomogne da pogurate auto, izbacite pojas, pritisnite ga vratima i prebacite ga preko grudi i tako ćete lako, snagom sopstvenog tela, moći da pogurate automobil desnom rukom.

Kada kupujete auto, izvucite pojas ga do samog kraja jer se tamo mogu jasno videti neki tragovi poput buđi, što može ukazivati na to da je auto bio u vodi i da ga je vlaga nagrizala.

Pri dnu pojasa na zadnjoj klupi možete proveriti datum proizvodnje automobila. Zatim ga uporedite sa podacima koji stoje na vratima suvozača. Ako se datumi ne poklapaju, automobil je možda učestvovao u nekoj nesreći i zamenjen mu je sigurnosni pojas.

Četvrti trik koji malo ko zna može vam spasiti život ako se nađete u nekoj opasnoj situaciji i ne možete da otvorite vrata automobila. Metalnim delom pojasa lupajući po staklu možete polomiti prozor auta i tako se izbaviti iz vozila.