MagazinNovosti

8 tajni kreditnih kartica koje morate znati kako vam ne bi PREKO NOĆI ispraznili račun

Svakog dana koristimo kreditnu karticu. Podižemo novac sa bankomata, njome plaćamo račune i namirnice, prebacujemo novac prijateljima. Ovo čak i nije potpuna lista transakcija koje obavljamo svakodnevno. Međutim, postoji nekoliko stvari o kreditnim karticama koje sigurno niste znali. Mi vam otkrivamo te tajne kako biste naučili još poneki finansijski trik.

Šta znače brojevi na kreditnim karticama

Većina kartica ima 16-cifrene brojeve (ponekad 13 ili 19 cifara). Prva cifra je sistemski identifikacioni broj (4 – VISA, 5 – MasterCard). Sledećih 5 cifara su broj banke koja je izdala karticu. Stoga, samo 6 cifara daje informaciju o tipu kartice i banci koja je karticu izdala.

Sljedećih 9 cifara su korisne samo banci jer identifikuju vlasnika kartice.

Zadnja strana kratice

Na poleđini kartice nalaze se ostale sigurnosne mere: CVV kod (na VISA karticama) i CVC kod (na MasterCard karticama). U oba slučaja, CV znači verifikacija kartice. Ovaj kod potvrđuje vašu karticu.

CVV vam omogućava da vršite transkcije bez stvarne kartice, na primer kada plaćate onlajn. Korišćenjem ovog koda možete da vršite transakcije na daljinu. kao i PIN, i ovaj broj nemojte nikome reći, naročito ako vam ga neko traži.

Tehničko prekoračenje

Postoji termin “tehničko prekoračenje” kada se sa naloga naplati veća suma od regularnog prekoračenja. Može se dogoditi kada plaćate u drugoj valuti ili kada napunite račun u drugoj banci i odmah povučete novac.

Ne postoji ništa strašno kod tehničkog prekoračenja i nestaće čim novac bude na računu bez računanja kamate.

Kontrolni broj i magija brojeva

Broj kartice je određen brojevima od 9 do 15. On je napravljen specijalnim algoritmom. Šanse da je 7 brojeva isto na dve kartice ekstremno su minimalne, zato što je broj mogućih kombinacija 7 cifara veći od broja trenutno živih ljudi.

Poslednji broj (kontrolni broj) je određen Lunovim algoritmom. On sprečava neželjene greške koje se mogu desiti ako se brojevi ručno kucaju.

Kreditna kartica na UV svetlu

Nekolicina ljudi samo zna da su i kreditne kartice zaštićene kao i novac. Na primer, vodenim žigovima koji se mogu videti na UV svetlu. Na VISA karticama videćete “V”, na MasterCard kartici “M” i “C”, a na American Express kartici orla.

Kreditna ili debitna kartica?

Vaša bankovna kartica može biti kreditna ili debitna. Glavna razlika između njih jeste kome novac na računu pripada: banci ili klijentu. Kreditne kartice se često izdaju kao dodatak debitnim karticama. Zapamtite da banka nema pravo da vam izda kreditnu karticu bez vaše dozvole.

Overdraft kartice su kompromis između kreditnih i debitnih kartica. Ona vam omogućava da koristite više novca nego što imate na računu, ali je obično limit niži nego na kreditnoj kartici.

Bezbjednosna pravila za korišćenje kreditnih kartica

Ako kupujete nešto na internetu, radite to samo na provjerenim sajtovima. Provjerite da li sajt koristi https protokol za finansijske transakcije. Ovo će zaštititi vaše podatke od curenja.

Čuvajte informacije o kartici. Ovo važi i za PIN i za CVV. Zapamtite, nekoliko sekundi je dovoljno da neko snimi informacije na kartici. Ne dajte nikom svoju karticu, čak ni u kafićima i restoranima.

Ako morate da podignete novac sa bankomata, sledite bezbednosna pravila. Kada dođete na bankomat, provjerite da li ima dodatnih kamera ili nečega na tastaturi.

Ako ste izgubili karticu ili vam je neko ukrao, odmah obavestte banku kako bi je blokirali. Ako mislite da neko ima podatke o vašoj kartici, informišite banku o svojim sumnjama.

Ne stidite se da se obratite banci. Većina finansijskih organizacija ima servis za podršku dostupan 24/7. Možete ih pitati sve što vas zanima o kartici pozivom ili u pisanoj formi.

Izvor: fokuzz.com