Ljubav

„Moja prabaka nije nosila gaće“ – znate li kad i kako su se žene počele da nose gaćice?

Gledajući kulturu odevanja, gaće su relativno novi izum, odnosno da ih u nekim selima žene nisu nosile ni u pedesetim godinama prošloga veka.

Moja prabaka nije nosila gaće! – jednom mi je rekla prijateljica.

Još u 19. veku pojavljuje se neka varijanta pod-pantalona, koje će kasnije, postupnim smanjivanjem, postati donji veš koji nosimo danas. Zapravo je taj naš svakodnevni odjevni predmet u garderobu ušao tek početkom 20. veka, nakon što je put utabala Elizabeth Smith Miller. I to su bile varijanta pantalonica, ali imale su sličnu funkciju kao današnje gaćice.

Ko je bila Elizabeth Smith Miller, žena koja je obukla prve gaće?
Polovinom 19. veka, dama željna slobode i naprosto mogućnosti da jednostavnije vozi bicikl, skratila je takozvane gaćice – široke, lagane pantalonice koje su se nosile ispod haljine i spontano promenila svet.

Elizabeth i njezine prijateljice, također feministkinje Elizabeth Cady Stanton i Amelia Bloomer, postale su uzor mnogim ženama i pokrenule konvenciju Seneca Falls, davne 1848. godine, koja je kasnije prepoznata kao početak pokreta sufražetkinja u SAD-u.

Nešto malo poput gaća promenilo je svet – žene su sve više prihvatale tu novonastalu slobodu, a početkom 20. veka kreće i odbacivanje korzeta. Pritom gaćice postaju sve manje, novi materijali donose nove forme.

Sportski život, pokretljivost i nove društvene norme ženi itekako olakšavaju kretanje, čemu se prilagođava i odeća.

Kad su se gaće smanjile i postale tange?

Prva varijanta ovih mikro gaća pojavila se u javnosti puno pre nego što mislite – davne 1939.godine. Kad je gradonačelnik Fiorello La Guardia rekao plesačicama da se pokriju, one su to i učinile. Obukle su tanane trakice umesto gaćica. Novi šok je, deset godina nakon toga, publici priuštila teniserka na konzervativnom Wimbledonu. Gertrude Moran ponosno je pokazala svoje gaćice životinjskog uzorka i postala ikona hrabrosti!

Ali, pošto je bila reč o eksplicitnom odevnom predmetu, istorija se nastavlja tek 1974. godine, kad na scenu stupa kontroverzni dizajner Rudi Gernreich koji tange predstavlja kao deo kolekcije kupaćih badića.

U devedesetim godinama prošlog veka konačno ovaj mikro odevni predmet postaje svakodnevica u svetu žena, ali ne pod egidom seksepila, već praktičnosti. Proizvođači se trude da usade ideju o jednostavnosti gaćica čiji se rub ne može videti ispod odeće, pa će dati novu slobodu pokreta i odevanja, prenosi 24sata.hr.

(24sata.hr/Dubravka Prpić Znaor)