Magazin

Mnogi ovo ostavljaju u autu, a može da izazove požar: Nimalo nije naivno kao što izgleda

Mnogi od nas u autu svi drže neke stvari koje su im potrebne za svakodnevno funkcionisanje, ili neke sitnice potrebne za put. Tako na primer, u autu se mogu naći svakakve tričarije, od naočara za sunce, do parfema, dezdoransa, lakova za nokte i sličnih stvarčica.

I to nije ništa neobično, ali tokom viskoih temperatura može biti opasno.

1. Krema za sunčanje, krema za ruke

Na previsokim temperaturama, nekoliko sastojaka u kremi će se razgraditi. Krema će postati beskorisna i bićete izloženi opasnim UV zracima.

Isti slučaj je i sa kremom za ruke, koja će postati vodena i vrlo moguće da će izgubiti sve ono zbog čega je zapravo nanosimo na svoju kožu.

2. Flašice sa vodom

Plastične boce ostavljene u vrelom automobilu dovešće do oslobađanja toksičnih hemikalija u piće. Važno je da ostanete hidrirani tokom vrućih dana, pa plastične flaše zamenite metalnim ili staklenim.

3. Lekovi

Uvek proverite pakovanje leka da biste bili sigurni da ga pravilno pakujete. Neki lekovi se raspadaju na toploti. Postaju beskorisni ili čak štetni.

4. Sunčane naočare

Naočare za sunce su simbol leta i putovanja. Ali ne smeju se ostaviti u kolima. Ako ih ostavite na mestu koje je izloženo suncu, sočiva će postati izgrebana, iskrivljena ili slomljena.

5. Piće u limenkama, bočice dezedoransa ili mirisi u staklenim malim bočicama

Gazirana pića mogu eksplodirati na previsokim temperaturama. To će stvoriti nered koji ćete teško očistiti. Osim limenki, izuzetnu opasnost tokom letnjih dana mogu da predstavljaju osveživači vazduha i mirisi u malim staklenim bočicama. Podjednako su opasni i dezedoransi koji su pod pritiskom i mogu da eksplodiraju i izazovu požar u kojem može da strada ceo automobil.

6. Mobilni telefon

Automobili na suncu se može pregrejati, a baterija čak može i eksplodirati. To će izazvati uništenje telefona, a često je takav kvar nemoguće popraviti (Espreso/Glossy)