Zdravlje

Jedan tihi simptom raka možete uočiti prilikom nanošenja dezodoransa

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na prisutnost raka dojke, a ne samo pojava kvržica, kako se obično smatra. Prema “NHS health check”, organizaciji za prevenciju bolesti, postoji jedan tihi simptom koji može biti indikator ove vrste raka, a možete ga primijetiti dok nanosite dezodorans. Naime, osjetljivost ili bol u području pazuha mogu ukazivati na prisutnost raka dojke, s obzirom na to da tkivo dojke ponekad doseže i do tog područja.

Osim toga, pojava kvržica može ukazivati na prošireni rak dojke koji se proširio na limfne čvorove u pazuhu. Stoga, važno je obratiti pažnju na druge simptome kao što su suhi kašalj, jake glavobolje i neočekivani gubitak težine.

Liječnica Zoe Williams naglašava da je rana dijagnoza raka dojke od ključne važnosti jer može napraviti ogromnu razliku. Kada se bolest otkrije u najranijoj fazi, šanse za preživljavanje su iznad 98 posto.

Povezano:
Budite oprezni: Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje

Stoga, liječnica Williams ističe važnost redovitog samopregleda dojki kako bi se otkrili mogući znakovi raka. Također, potiče na redovite preglede u zdravstvenim ustanovama gdje će mamografija pomoći u otkrivanju raka dojke, posebno za one čiji su članovi obitelji također bolovali od ove bolesti. (klix.ba)