Zdravlje

Budite oprezni: Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje

Ukoliko su vaše prve asocijacije na trovanje hranom namirnice poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda, iznenadit ćete se ovim istraživanjem. Nova studija Consumer Reportsa otkrila je zbog kojih namirnica biste trebali biti oprezniji.

Naime, Consumer Reports pratio je povlačenja i izbijanja široko konzumirane hrane između 2017. i 2022. godine, fokusirajući se na takozvanu bakterijsku kontaminaciju.

Tako su otkrili da je lisnato povrće odgovorno za najveći broj smrtnih slučajeva. Prema njihovim zapažanjima, u razdoblju od 2017. do 2022. godine, lisnato povrće uzrokovalo je 614 bolesti. Kao najvjerovatniji uzrok povlačenja lisnatog povrća je kontaminacija Escherichijom coli i listerijom.

Smanjite njihovu konzumaciju: Ove četiri vrste namirnica povećavaju rizik od moždanog udara
Potvrdili su da je voda koja se koristila za navodnjavanje polja onečišćena stajskim gnojivom. Zbog toga lisnato povrće može biti kontaminirano salmonelom ili listerijom u pogonima za preradu hrane.

Consumer Reports pored lisnatog povrća navodi još listu namirnica s kojima bi ljudi trebali biti na oprezu, a to su: sir, suhomesnati proizvodi, mljevena junetina, luk, puretina, piletina, papaja, breske, dinje i brašno.(klix.ba)