Zdravlje

Riješite se neugodne pojave: Dva napitka pomoći će vam kod nadutosti tokom ljetnih dana

Ljetne vrućine donose opekline od sunca, toplotne udare i znojne noći, a pored toga javlja se i nadutost koja stvara neugodne bolove. Međutim, postoje dva napitka koja će vam pomoći kod ovog problema, a dostupni su u gotovo svakom marketu.

Kao jedan od uzroka nadutosti tokom ljetnih dana navode se hladna pića, koja konzumiramo kako bi se rashladili. No, nutricionistica Pamela Mason iz Tea Advisory Panel ističe da postoje još neki faktori koji utječu na nadutost tokom ljeta.

Ona navodi da toplina uzrokuje širenje krvnih žila i kapilara, dopuštajući da više tečnosti ispuni međustanične prostore između organa i tkiva. Potom postoje neka istraživanja koja pokazuju da toplije vrijeme može promijeniti ravnotežu bakterija u crijevima što može dovesti od probavnih smetnji.

Ističe da za ovu neugodnu situaciju postoji rješenje te da konzumacijom crnog čaja i čaja od đumbira. Možda vam se vruć čaj ne čini kao idealna opcija za ljetne dane, ali Mason navodi da flavonoidi u crnoj čaju mogu smanjiti upalu u crijevima.

Povezano:
Budite oprezni: Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje

Ovi čajevi također mogu regulisati mikrobnu mješavinu u vašim crijevima, smanjujući štetne bakterije i povećavajući one korisne. Pored toga, ova nutricionista predložila je da jedete hranu bogatu vlaknima i uključite redovnu fizičku aktivnost kako bi se riješili nadutosti.