Zdravlje

Zaboravljen, najmoćniji lijek prirode: Dud „pršti“ od dobrih i hranljivih materija, evo zašto ga treba jesti

ako je pun ukusa i sladak kao grožđe, struktura duda je daleko sličnija kupinama. Voće poznato i kao dudinje, puno je hranljivih materija i vitamina, a šolja sirovog dudova sadrži samo 60 kalorija, što ga čini idealnom užinom.

Ugljeni hidrati u dudovima pretvaraju šećer u glukozu i tako obezbeđujući energiju ćelijama. Konzumiranje duda povećava i unos gvožđa i daje vašem tkivu potreban kiseonik. Takođe sadrži i riboflavin (vitamin B2), koji štiti tkiva od slobodnih radikala i pomaže u prenosu kiseonika kroz telo.

Sa toliko hranljivih materija, kako prenosi „Health Shots“, dud je bukvalno univerzalan u carstvu voća.

1. Poboljšava zdravlje probave

Dudovi sadrže dobru količinu dijetalnih vlakana koja su potrebna našem telu za pravilno varenje. Povećava stolicu u stomaku i olakšava kretanje hrane kroz digestivni trakt. Ovaj proces nas oslobađa od opstipacije, nadimanja i grčeva u stomaku.

Italijanski institut F. De Ritis i Katolički univerzitet Svetog srca sproveli su istraživanje kako bi se utvrdio uticaj duda na mršavljenje. Prema rezultatima, oni koji su uključili dudove u svoj dnevni plan ishrane od 1.300 kalorija, izgubili su oko deset odsto svoje ukupne telesne težine u vremenskom periodu od oko tri meseca.

Takođe je primećeno i da su ljudi mnogo smršali u struku i butinama.

2. Doprinosi kontrolisanju nivoa šećera u krvi

Ako želite da kontrolišete nivo šećera u telu, beli dud je vaše rešenje. Studije pokazuju da neke od hemikalija prisutnih u belim dudovima podsećaju na lekove koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2.

3. Smanjuje rizik od raka

Dudovi su puni antocijanina koji drže ćelije raka na odstojanju. Takođe sadrže resveratrol, za koji je poznato da ima antikancerogena dejstva i tako pomaže u borbi protiv raka debelog creva, raka kože, raka prostate i štitne žlezde.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Dud je bogat antioksidansima koji poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova šireći ih. Ovo dovodi do slobodnog protoka krvi iz srca u druge delove tela, čime se obezbeđuje kontrola krvnog pritiska. Dudovi su bogati gvožđem čije prisustvo podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Polifenoli prisutni u dudu održavaju krvne sudove zdravim, a njihov sadržaj kalijuma održava nizak krvni pritisak.

5. Poboljšava imunitet

Dud koristi alkaloide prisutne u makrofagima, za koje se kaže da jačaju naš imunitet. Oni drže imuni sistem na oprezu. Vitamin C prisutan u dudu je još jedan element koji jača imunitet.

6. Učestvuje u gradnji koštanog tkiva

Kombinacija vitamina K, kalcijuma i gvožđa je najbolja kombinacija hranljivih materija za izgradnju jakog koštanog tkiva i kostiju. A dud je bogat svima njima. Ovi hranljivi sastojci pomažu u preokretanju znakova degradacije kostiju i sprečavanju poremećaja kostiju kao što su osteoporoza i artritis.

7. Promoviše zdravlje mozga

Da bi obezbedili zdrav mozak, dud nudi telu kalcijum koji traži. On štiti naš mozak od starenja, održavaju ga mladim i budnim, pa čak i doprinosi sprečavaju Alchajmerovu bolest.

8. Promoviše zdravlje jetre

Dud ima sposobnost da ojača jetru. Kako sadrži gvožđe koje je korisno za održavanje zdravlja jetre, nakon konzumiranja duda, krv u jetri se hrani i pročišćava.

9. Sprečava grip i prehladu

Ako često oboljevate od gripa, jedenje duda može da pomogne. Beli dud ubija bakterije, što je način na koji sprečava i leči grip i prehladu. Takođe sadrži i flavonoide, koji pomažu kod uklanjanja uzroka gripa.

10. Bogat antiinflamatornim agensima

Dud u sebi sadrži resveratrol, koji ima antiinflamatorna svojstva. Antocijanini prisutni u njima pomažu u sprečavanju upale i stoga se mogu koristiti kao alternativa alopatskim lekovima, piše Telegraf.rs.