Zdravlje

Salo se topi, figura vitkija, ne košta skoro ništa: Uradite ovo i salo će početi da se topi već za dvije nedelje

Najčešće razlog za gomilanje sala na stomaku je pogrešna ishrana i nedovoljna fizička aktivnosti, ali mnogi ne znaju da i stres doprinosi nastanku sala.

Istraživanja su pokazala da i pušenje, pored alkohola, doprinosi gomilanju masnih naslaga na struku.

Masno tkivo ispod kože he neophodno da bi sačuvalo telo od niskih temperatura, ali se unutar trbušne duplje stvara se i takozvana visceralna mast, ona koja oblaže organe i može biti veoma opasna.

Da biste „skinuli“ stomak, ne treba da kupujete skupe preparate niti da se podvrgavate radikalnim dijetama. Dovoljno je da primenite sledeće savete.

Šetajte svakog dana! To ne znači da se otisnete u obilazak izloga, „nogu pred nogu“, već da pređete bar dva do tri kilometra brzim hodom. A brzi hod je onaj tokom kojeg ne možete da pričate s prijateljicom a da se ne zadišete.

Promenite ishranu tako što ćete rafinisane ugljene hidrate zameniti proteinima. Njih nema samo u mesu, već i u pristupačnijim namirnicama kao što su jaja, pasulj, sočivo i soja.

Ograničite nivo stresa, jer povišeni kortizol povlači lančanu reakciju koja rezultira naslagama na stomaku. Duboko disanje je odličan način da se izborite s napadima stresa.

Obezbedite sebi dovoljno kvalitetnog sna. Pokušajte da odete na spavanje pre ponoći, spavajte u zamračenoj, provetrenoj prostoriji. Manjak sna takođe dovodi do pojačanog lučenja kortizola.

(Lepa&Srećna)