Zdravlje

Da li se treba brijati pre ginekološkog pregleda: Doktor otkrio šta je najvažnije, 1 stvar nikada ne radite

Depilacija intimnih mesta prvenstveno treba da se odnosi na psihološki komfor žene

Za doktora su zdravlje i psihološki komfor pacijenta najvažniji, stoga depilacija intimnih mesta nije neophodna. Pre svega, vredi shvatiti da stidne dlake imaju veoma važnu funkciju – štite intimne delove od raznih vrsta infekcija, kako bakterijskih, tako i virusnih. Pored toga, sprečavaju ogrebotine i habanje, kojima je izložena glatko obrijana koža.

S druge strane, ako je dlaka predugačka, može da obezbedi idealno vlažno okruženje za razmnožavanje bakterija i virusa. One takođe otežavaju ličnu higijenu tokom menstruacije. Zbog toga, da bi se održao kompromis, najbolje rešenje bi bilo da se dlake zadrže samo na stidnim usnama.

Kompromis uklanjanja samo dela intimnih dlačica može biti idealno rešenje, posebno pre ginekološkog pregleda uz upotrebu spekuluma. Male dlačice koje pokrivaju samo intimne delove ili glatka koža svakako će olakšati lekaru da obavi pregled. Previše gusta dlaka može otežati ginekologu da prepozna promene na koži oko perineuma.

Depilacija intimnih mesta prvenstveno treba da se odnosi na psihološki komfor žene. Takođe je veoma važno minimizirati bol tokom brijanja, kao i neprijatne tegobe kao što su svrab kože ili problem uraslih dlačica (posebno tokom depilacije aparatom za brijanje).

Među vrstama depilacije intimnih mesta, najpopularnije su francuska, brazilska i holivudska depilacija. Francuska depilacija se sastoji u uklanjanju samo dlačica koje mogu da vire ispod donjeg veša, najčešće u predelu prepona.

Brazilsko uklanjanje dlaka se vrši u salonu. Podrazumeva uklanjanje dlaka ne samo sa usana, već i sa anusa, prepona, ostavljajući samo tanku traku dlake na njoj. Holivudska depilacija, pak, podrazumeva potpuno uklanjanje dlačica sa intimnih mesta.

Ako brijačem želimo da se potpuno ili delimično otarasimo dlačica sa intimnih mesta, vredi to učiniti 1-2 dana unapred. Ovo će sprečiti da vaša koža bude previše iritirana. Uklanjanje dlaka na dan ginekološkog pregleda se ne preporučuje zbog opasnosti od grebanja kože ili stvaranja mikropovreda.