Magazin

Budite oprezni: Istraživanje otkrilo koga psi češće ujedaju

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji došlo je do zanimljivih zaključaka. Prema pisanju magazina „Pas“, ako ste anksiozni veće su šanse da vas pas ujede.

U tom istraživanju otkriveno je da anksiozne osobe manje prijavljuju ujede pasa, ali isto tako i ređe traže medicinsku pomoć.

Sprovedena studija je otkrila da što je osoba manje anksiozna ili depresivna, manja je šansa da će zaraditi ugriz.

Isto tako, ukoliko ste psihički nestabilnija osoba veća je šansa da će vas napasti pas.

Istraživanje je pokazalo da je 44 posto ispitanika doživjelo napad psa pre 16. godine života, a 55 posto ispitanika ujeo je pas kojeg nikad ranije nisu videli, prenosi Avaz.ba.

Prikupili smo za vas preporuke stručnjaka i kinologa kako da se zaštitite i spriječite ujed životinje.

Šta raditi ako vas napadne pas:

POKUŠAJTE SAČUVATI SMIRENOST

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati pobjeći. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

USPORITE KRETANJE

Ako je pas na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

NE GLEDAJTE ŽIVOTINJU U OČI

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao pretnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju, i najverovatnije će samo proći pored vas.

ODVUCITE PAŽNJU PSU

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ranac – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

DAJTE KOMANDU ŽIVOTINJI

Ako pas nastavlja pokazivati agresiju, okreniti mu se licem, pri tome nastavljajući gledati malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći.

Djelotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ -izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu.