Magazin

Ako imate mačku ovo ste sigurno doživjeli: Evo zašto ovi ljubimci MASIRAJU predmet s prednjim šapama

va masaža, nazvana po sličnosti sa miješenjem tijesta, ponavlja se ritmično. Možda ste primijetili kako vaša mačka pravi te pokrete i zapitali se kako je uopšte razvila takvo ponašanje.

Dakle, zašto mačke mijese – masiraju? Govori li nam to išta o tome kako se osjećaju i postoji li nešto što možete učiniti ako vas bolno pritišću dok vam sjede u krilu?

Evolucijska pozadina gnječenja

Mačke prvi put počnu masirati samo mačiće, koje još uvijek doje. Masiranje je povezano sa sisanjem, koje pomaže u stimulaciji dojenja mlijekom majke mačke kroz oslobađanje oksitocina (hormon koji potiče kontrakcije maternice) i vjerovatno je evoluiralo iz tog razloga.
Gnječenje takođe ima još jednu evolucijsku prednost. Može se koristiti kao oblik taktilne i komunikacije između mačića i majke.

Mačke imaju mirisne žlijezde u mekim jastučićima šapa, a kada mijese, te žlijezde oslobađaju feromone (hemijske poruke koje se koriste za komunikaciju).

Gnječenje na njihovoj majci oslobađa feromone koje koriste za povezivanje i identifikaciju, povezan je i sa zdravstvenim stanjem i sa mnogim drugim porukama.

Jedan od njih, poznatiji kao “feromon koji umiruje mačke”, a one ustvati oslobađaju lojne žlijezde oko mliječnih žlijezda.

Feromoni nisu važni samo za vezu između majke i mladih. Feromon koji umiruje mačke takođe ima potencijal za liječenje agresije kod zrelih mačaka.

Ako je gnječenje uobičajeno kod mačića, zašto moja odrasla mačka to još uvijek radi, pitanje je koji se mnogi pitaju.

Dok je gnječenje evoluiralo da stimuliše dotok mlijeka i izražava hemijske i poruke između mačića i majke, to je takođe uobičajeno ponašanje kod odraslih mačaka, zbog nečega što se zove neotenija.

Neotenija je kada životinja zadržava svoje fizičke osobine ili osobine ponašanja maloljetnika u odrasloj dobi. Vjerovatno su ove osobine korisne za mačke kada se trebaju družiti s ljudima i drugim mačkama ili životinjama u domaćinstvu.

Naročito se gnječenje može zadržati u odrasloj dobi jer može pomoći u prenošenju poruka. Gnječenje u krilu je mačji način da kaže, “mi smo povezani” ili “ti si u mojoj društvenoj grupi”.

Takođe, možemo pojačati gnječenje tako što ćemo našu mačku nagraditi pažnjom kada to radi.

Neke mačke vole da masiraju na mekim ili vunenim pokrivačima i istovremeno sišu materijal, kao iz dojke. Ovo može biti opuštajuće ili umirujuće za mačku zbog ove povezanosti.

Šta gnječenje govori o tome kako se naše mačke osjećaju?

U većini slučajeva, gnječenje – masiranje vjerovatno ukazuje na to da se vaša mačka osjeća udobno.

Međutim, ako se gnječenje (posebno sisanje) događa vrlo često, dugo vremena, djeluje kompulzivno ili počinje oštećivati ​​mačkine šape, noge ili usta, što bi mogao biti znak da je vaša mačka pod stresom ili da ima bolove i potrebu za veterinarom.

Gnječenje i sisanje može postati kompulzivno, što je poseban problem kod sijamskih i birmanskih mačaka. Neke mačke uopšte ne masiraju. Baš kao i ljudi, mačke su pojedinci i vole pokazati da im je ugodno ili da su povezane s vama na svoj način.

Od moje mačke me bole noge

Gnječenje je normalno ponašanje koje može biti važan dio osjećaja povezanosti vaše mačke s vama. Ako se kandže vaše mačke previše zavlače, onda uložite u debelo ćebe kojim možete pokriti noge. Izbjegavajte ih odbaciti ili izbaciti iz krila, prenosi Una.

Umjesto toga, nagradite gnječenje i ograničite bolno masiranje tako što ćete pokazati više pažnje tapšanjem ili dijeljenjem poslastice s hranom kada vaša mačka masira kako vi želite.