Magazin

Samo jedna donosi sreću: NIJE SVEJEDNO AKO U KUĆU UĐETE LIJEVOM ILI DESNOM NOGOM

Svi smo čuli za narodno vjerovanje koje kaže da ako ste ustali na lijevu nogu, cijeli dan će vas pratiti baksuz i ništa vam neće ići od ruke. Ovo vjerovanje potiče oš od starih Rimljana, koji su vjerovali i da je veoma važno kojom nogom ćete ući u kuću.

Zapravo, smatrali su da nije isto ako u kuću uđete desnom ili lijevom nogom. Naime, u narodnim vjerovanjima često se odvajaju lijeva i desna strana, tako da ona desna predstavlja jaču, dobru, napredniju stranu, dok lijeva podrazumijeva slabiju, nazadniju stranu, koju prati nesreća.

Tako u narodu postoji izreka koja kaže da desni putevi vode prema Bogu, dok su lijevi đavolji putevi razvrata, a uz to se vezuje i narodno vjerovanje da će oni koji su ustali na lijevu nogu pratiti neraspoloženje i manje sreće tog dana, piše Najportal.

Tako se vjerovalo da lijeva noga donosi nesreću, te da će se dogoditi nešto loše ako ovom nogom pređete kućni prag, pa su Rimljani na to obraćali pažnju. Dalje se ovo vjerovanje prenosilo sve do danas, pa mnogi vjeruju da je veoma bitno na koju nogu su ustali.

Naravno, ovo su samo vjerovanja i nisu potkovana činjenicama, te više služe za zabavu