Magazin

OBRATITE PAŽNJU Ove namirnice ne treba da kupujete kada su na akciji

Iako je kupnja određenih namirnica na akciji u supermarketu čak i poželjna, ponekad može biti veliki zdravstveni rizik. Kada se kvarljivoj hrani približi rok trajanja, supermarketi žele brže premještati artikle i smanjiti bacanje hrane.

Stoga izbjegavajte kupnju ovih namirnica.

Prethodno narezano voće ili povrće

Ako je u prodaji već narezano voće i povrće, vjerojatno je lošije kvalitete i uskoro će mu isteći rok trajanja. Osim ako ih ne planirate konzumirati taj dan, to je vjerojatno najbolje izbjegavati. Najbolje je kupiti cijele proizvode i sami ih narezati kako biste imali svježiju hranu tijekom cijelog tjedna.

Prethodno oprane salate u vrećicama

Ako je prethodno oprano, unaprijed zapakirano povrće za salatu na sniženju, vjerojatno mu uskoro ističe rok trajanja. Prije kupnje provjerite rok valjanosti i pregledajte ambalažu da provjerite svježinu.

Jaja

Iako su jaja relativno osnovna namirnica za čuvanje u hladnjaku, ako naiđete na neka koja su jako snižena, dobro razmislite. Uvijek je najbolje platiti više za visokokvalitetne životinjske proizvode, poput organskog mesa i jaja. Na taj način izbjegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u konvencionalnom mesu i ograničavate svoju izloženost određenim kemikalijama.

Meso

Bez obzira koliko dobra bila cijena, kada je riječ o proizvodima životinjskog podrijetla, kvaliteta je ključna. Najbolje je potrošiti malo više na kvalitetno meso,tj. organsko, hranjeno travom, uzgojeno na pašnjacima.

Mlijeko

Ako koristite puno mlijeka, prije kupnje na akciji svakako provjerite rok trajanja na pakiranju. Pitajte bilo koga tko je ikada donio kući novu kutiju mlijeka i nakon otvaranja otkrio da je zapravo pokvarena.

Jogurt

Poput mlijeka, grčki jogurt i obični jogurt mogu se lako pokvariti, pa budite oprezni kada ih nađete na sniženju u svojoj omiljenoj trgovini. Ovo je malo nezgodno budući da je većina jogurta uzgojeno mlijeko s probioticima, tako da prirodno mogu imati kiselkast okus ili miris, čak i ako to nije nužno loša stvar.

Pakirani kruh

Pakirani kruh još je jedna namirnica koja bi mogla biti ustajala ako je kupite na akciji. Provjerite datum na pakiranju kako biste bili sigurni da je relativno svježe prije nego što ga odnesete kući. Što je još gore, možda ćete otkriti da plijesan raste malo ranije nego što biste željeli ako iskoristite stvarno jeftinu ponudu u trgovini.

Hrana bez konzervansa

 

Ovo se može činiti pomalo očiglednim, budući da mnogi ljudi ionako vole izbjegavati konzervanse u svojoj hrani, ali možda biste se trebali kloniti hrane s oznakom “bez konzervansa”, osim ako je ne namjeravate odmah pojesti. Jasno je da je nedostatak konzervansa u hrani loša ideja ako je pitanje kada je hrana napravljena ili koliko je dugo stajala na polici.