Žene se kunu da od ovoga rastu grudi!

Žene širom svijeta troše na stotine hiljada dolara kako bi poprsje učinile bujnijim. Ipak, ključ se krije u prirodi pa je unošenje jedne namirnice razlog zbog kojeg ćete biti prinuđene da promijenite broj grudnjaka.

Estrogen je odgovoran za formiranje linije i rast grudi tokom puberteta, a žene koje prerano izađu iz tog razvojnog perioda obično imaju manje grudi. Kad biste pitali bilo koju ženu da li bi htjela veće grudi (osim onih koje ih zaista imaju), odgovor bi uvijek bio potvrdan. Nažalost, jedini i najpopularniji način da bi se to ostvarilo su zahvati estetskog hirurga…

Radi se o velikom problemu zbog kojeg žene često gube samopouzdanje, ali postoje oni koji misle da ga je vrlo lako riješiti. Stručnjaci tvrde da je za veće grudi potrebna samo jedna stvar – estrogen. Potrebno je unijeti veće količine estrogena u tijelo, hormona koji je odgovoran za onu se**i zakrivljenost i obline, a samim tim i veće grudi.

Od 12. do 16. godine žensko tijelo je prepuno estrogena, ali po izlasku iz puberteta njegov nivo opada zbog čega grudi ostaju velike (ili male), toliko koliko su velike do kraja života. Istina, situacija se nešto mijenja tokom trudnoće, ali to je druga priča.

Rješenje je jednostavno – trebate na prirodan način unijeti više estrogena u svoje tijelo, srećom to je element koji se može pronaći u raznim biljkama i travama. Estrogen je prisutan u bilju i zove se fitoestrogen (u doslovnom prevodu “biljni estrogen”).

Sojini proizvodi i tofu (sojin sir) sadrže mnogo fitoestrogena i bogati su izoflavonoidima. Idealna dnevna količina ovih namirnica bi bila 100 do 200 mg na dan, što se nalazi u 350 g sojinog mlijeka ili 75 g sojinog sira.

Ishrana bazirana na soji koja sadrži fitoestrogene ujedno omogućava i lakše podnošenje menopauzalnih tegoba, te smanjuje navale vrućine. Ostale namirnice bogate fitoestrogenima su indijski oraščići, kikiriki, pahuljice, kukuruz, pšenica, sjemenke lana, jabuke i bademi.