Magazin

U TURSKOJ SE NJEGOVA ZGRADA SRUŠILA KAO DA JE OD PAPIRA: Gradi i u Crnoj Gori

Mehmet Yasar Coskun, vlasnik stambenog kompleksa uništenog u potresu, priveden je prije sedam dana u istanbulskoj zračnoj luci Sabiha Gokcen dok je pokušavao napustiti Tursku. Njegov stambeni kompleks Renaissance Residence se nalazio u pokrajini Hatay na jugoistoku Turske. Coskun je pokušavao otputovati u Crnu Goru, javlja turska agencija Anadolu.

Uhićenje je izvršeno po nalogu ureda glavnog javnog tužitelja u istanbulskoj četvrti Gaziosmanpasa.
Coskun je u Crnu Goru putovao s manjom količinom novca koju je zaplijenila policija, navodi se u izvješću. No, turski mediji pisali su kako je Coskun toga dana podigao veću količinu novca te da su to znali njegovi suradnici koji su alarmirali vlasti.

Luksuzna rezidencija potpuno srušena

Njegov stambeni kompleks od 12 katova je imao ukupno 250 stanova, a nalazio se u četvrti Antakya u Hatayu. Kompleks je reklamiran kao luksuzna rezidencija koja je u skladu s građevinskim propisima. Ipak, potpuno je srušen u potresu magnitude 7.8 koji je pogodio grad Gaziantep prošlog ponedjeljka, nakon čega je ubrzo uslijedio potres magnitude 7.5 u pokrajini Kahramanmaras. Smatra se da je u kompleksu živjelo oko hiljadu ljudi.

“Oni koji su bili nemarni, koji su radili greške i koji su odgovorni za posljedice nakon potresa bit će identificirani i odgovarat će pred pravosuđem”, poručio je ministar pravosuđa Bekir Bozdag, piše Middle East Eye.

“Zgrada koja je trebala biti najsigurnija u ovom dijelu grada srušila se u potresu kao kula od karata”, objavljeno je na Twitteru. Kako je prenio Blic, upravo zbog sigurnosti stanove u zgradi birali su ljudi koji su, svjesni mogućih potresa, htjeli biti što sigurniji, a prilikom najave projekta i gradnje upravo je to bilo naglašavano: da je zgrada izgrađena po svim antipotresnim pravilima.

Coskun gradi i u Crnoj Gori

Crnogorski portal Press došao je do informacije da je Coskun jedan od vlasnika kompanije Antis Montenegro, koja je u Budvi sagradila četverokatnu zgradu, s prizemljem, suterenom i podrumom.

Zanimljivo je, piše Blic, da se radi o zgradi koja praktično visi na litici iznad Budve.

“Je li na tom području dopuštena gradnja i koliko je taj objekt siguran za useljenje, svakako bi trebala provjeriti nadležna državna tijela. Na Facebooku je postojala stranica s nazivom firme Antis Montenegro, ali ta stranica više ne radi. Postojala je i aktivna web stranica te tvrtke koja je također ugašena”, piše Press.