Magazin

TURCIMA PREKIPJELE TEORIJE ZAVJERA: Ovo je glavni razlog zašto se na nebu pojavila svjetlost kad je počeo jak zemljotres

Nakon što je Tursku početkom februara pogodio razorni zemljotres na internetu su se pojavili snimci o “mističnim” svetlima koja su obasjala nebo u trenucima zemljotresa.

Iako su se na internetu mogla pronaći razna objašnjenja ove pojave, a u kojima su dominirala razmišljanja brojnih kvazianalitičara i pseudonaučnika, turski zvaničnici su objasnili kako munje, odnosno svetla ne predstavljaju nikakvu neobičnu pojavu i da za sve postoji jasan uzrok.

Direktor Uprave za Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar tokom konferencije za medije osvrnuo se na ovo pitanje i poručio kako su pojave slične munjama uobičajene.

“Na dubini od 8-9 kilometara zemljina kora razbijena je duž raseda i ovaj prekid se dešava duž ravni trenja”, rekao je Tatar.

Zbog toga, Tatar objašnjava, normalno je da se gusta svetlosna masa, slična udaru groma, formira duž linije gdje se ovaj rased lomi sa tako velikim efektom trenja.

“Zemljotres je izazvao direktna razaranja u 10 provincija. Izračunali smo udarnu površinu od 110 hiljada kilometara. Kada procenjujemo informacije sa terena znamo da ima oštećenih objekata u različitim naseljima, posebno u provincijama blizu epicentra potresa”, pojasnio je Tatar. (Klix.ba)