CitatiMagazin

Pročitajte savjete za sretan život: 8 stvari koje morate uraditi ako imate više od 50 godina

Svako životno doba je lijepo na svoj način, ali kada pređete 50. godinu treba da počnete da pazite na određene stvari ako želite da očuvate zdravlje.

Žene u pedesetim primijetiće promjene na tijelu i smanjenje energije, a i smanjenje libida je sasvim normalno. Potrebe njihovih tijela se mijenjaju i one moraju da shvate da im u tim godinama treba nešto sasvim drugo nego u 20. Ali to ne znači da treba prestanete da uživate u životu “punim plućima”, dovoljno je samo malo da korigujete neke stvari.

Naučite da meditirate

Treba da naučite da meditirate zato što meditacija poboljšava funkcionisanje mozga i smanjuje stres. Mozak prirodno stari, ali jedna studija je otkrila da su određene regije mozga veće kod onih koji meditiraju i da oni imaju više sive mase i bolje konekcije među nervnim vlaknima. Pored toga, stres uzrokuje mnogo hroničnih negativnih posljedica (anksioznost, bolesti srca, depresiju, poremećaje sna). Meditacija će vam pomoći da ublažite mentalne uzroke stresa.

Idite na skeniranje gustine kostiju

Od trenutka kada uđete u menopauzu, počinje da se smanjuje gustina kostiju, zbog čega se povećava rizik od osteoporoze. Zato treba skenerom proveriti gustinu kostiju i uvesti redovne vježbe, kao i šetnje, trčanje ili tenis. Ljudi stariji od 50 godina koji su se veći dio života bavili sportom imaju gušće kosti od onih koji se nisu bavili sportom.

Mjerite pritisak

Redovno mjerite pritisak, a uglavnom sjedite, provjerite pritisak pred teže i zahtevnije aktivnosti. Ako pušite, ostavite cigarete, jer one utrostručavaju rizik od srčanog udara.

Njegujte prijateljstva

Održavajte prijateljstva i družite se sa ljudima, jer je jedno istraživanje pokazalo da bogat društveni život povoljno utječe na krvni pritisak, depresiju, a mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti, kardiovaskularnih problema, osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

Podesite ishranu

Potrebe za hranom se mijenjaju kako starimo. Kad žene uđu u menopauzu, ne metabolišu šećer tako dobro, pa bi trebalo da unose manje ugljenih hidrata. Zato treba da povećaju unos vlakana i zaštite debelo crijevo. Jedite svježe proizvode, cijele žitarice, unosite zdrave masti i ograničite unos crijvenog mesa i natrijuma.

Zaštitite zglobove

Danas su starije generacije mnogo aktivnije od prethodnih starih generacija i zato morate dodatno obratiti pažnju na sljedeće stvari:

– Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

– Vježbajte svakog dana umjereno i rizik od povrede će biti mnogo manji.

– Izbjegavajte naporne aktivnosti i vežbe kako se ne biste povrijedili.

– Radite vježbe snage za donji deo tela kako biste ojačali mišiće koji vam okružuju koljena i kukove i da biste skinuli pritisak sa zglobova.

– Uzimajte kalcijum i vitamin D svakodnevno.

Leave a Reply