Uncategorized

Poznati kardiolog otkriva ključni savjet: Ovo je ono što svi moraju znati! Izračunajte svoj maksimalni broj otkucaja srca

Profesor doktor Petar Otašević, specijalist interne medicine s područjem kardiologije i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, naglašava važnost individualnih zdravstvenih kontrola prije početka vježbanja za srednje i starije osobe.

Vježbanje je preporuka koju liječnici uvijek daju, uz izbjegavanje brze hrane i hrane s visokim udjelom masti, šećera ili ugljikohidrata. Preporuka je redovita tjelovježba do 150 minuta tjedno, bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti po vlastitom izboru poput hodanja, brzog hodanja, trčanja ili vožnje bicikla.

Međutim, kod sredovječnih osoba potrebna je opreznost i prethodne kontrole, posebno kada je riječ o teretani. Kardiološki pregled s mjerenjem krvnog tlaka, laboratorijskim testovima, EKG-om i ultrazvukom srca pomaže utvrditi je li vježbanje sigurno i kojim intenzitetom se treba vježbati, piše Mondo.rs

Kardio sportovi poput trčanja, plivanja i biciklizma pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav i pomažu u kontroliranju tjelesne težine. Važno je prilagoditi intenzitet vježbanja svojoj kondiciji i općem stanju tijela.

Maksimalni broj otkucaja srca treba biti pažljivo praćen i ne smije prelaziti izračunati broj (220 minus broj godina). Starije osobe imaju niži maksimalni broj otkucaja srca.

Važno je konzultirati se s liječnikom i pratiti brzinu otkucaja srca tijekom vježbanja kako bi se osigurala sigurnost i optimalni učinak.

“Ako osoba ima 60 godina, prema formuli (220 minus dob), izračunava se maksimalni broj otkucaja srca koji bi trebao biti gornja granica tijekom vježbanja. U ovom slučaju, izračun bi bio: 220 – 60 = 160 otkucaja u minuti. Dakle, maksimalni broj otkucaja srca za osobu od 60 godina tijekom vježbanja ne bi trebao prelaziti 160 otkucaja u minuti. Važno je da osobe prate svoje tjelesne signale tijekom aktivnosti i prilagode intenzitet vježbanja kako bi ostale unutar sigurnog raspona.”