Magazin

Na svijetu ima 8 tipova ženskih grudi – evo kako izgledaju

Svi znaju da grudi mogu biti velike, male ili negdje između, ali one mogu biti i asimetrične, u obliku zvona ili suze. Svi položaji grudi i bradavica su potpuno normalni, zapravo, većina žena ima asimetrične grudi, prema američkom ginekologu, dr. Tifani Džouns.

Džouns ukazuje na studiju iz 2018. iz Health Science Journala, koja je otkrila da je od 304 analizirane žene 91 posto imalo asimetrične grudi.

– Grudi su građene od masnog tkiva, žlezda i vezivnog tkiva – objašnjava dr. Džouns.

Iako porodična istorija i genetika igraju ulogu u određivanju vrste grudi koje imate, postoje i drugi faktori koji utiču na njihov izgled, uključujući starost, gubitak ili dobijanje na težini i promene u nivoima hormona, odnosno pubertet ili menstrualni ciklus.

– Estrogen i progesteron uzrokuju promenu veličine i gustine dojke tokom menstrualne faze – kaže dr. Džouns, dodajući da se estrogen i progesteron povećavaju tokom menstruacije što može povećati grudi i promeniti njihov oblik u tom periodu.Različite faze, kasnije u životu, poput trudnoće i menopauze, takođe utiču na oblik i gustinu grudi, zbog hormonalnih promena.

– Potrebno je vrijeme da se grudi uravnoteže – kaže dr. Sindi Djuk, specijalistkinje za plodnost i virologa iz Las Vegasa.

Kod vrlo mlade osobe, prema Djuk, kojoj se grudi razvijaju, one mogu biti puno manje s jedne strane, ali kada pubertet završi, to se može nadoknaditi.

– Možda ćete čak primjetiti minimalne promjene u njihovom obliku iz meseca u mesec – naglašava ona.

Postoje određeni trenuci u kojima se mogu činiti težima, čvršćima ili osetljivijima, na primer kad se sprema sledeći menstrualni ciklus. Međutim, ako osećate stalni bol, dr. Djuk savetuje da se obratite svom lekare i zakažete pregled.

Donosimo osam različitih oblika i veličina grudi i preporuke za stilove grudnjaka koji najbolje pristaju svakoj vrsti.

Većina korištenih pojmova za opisivanje oblika grudi su kolokvijalni izrazi, kaže dr. Djuk. Nakon što ste identifikovali svoj oblik, pronađite najbolje modele grudnjaka.

Asimetrične

Kao što dr. Džons i dr. Djuk naglašavaju, asimetrija grudi je vrlo česta.

– Skoro niko nema potpuno simetrične grudi – kaže dr. Djuk. Asimetrične grudi su one od kojih jedna ima drugačiju veličinu, oblik, volumen ili položaj od druge.

Ako želite da ujednačite svoje grudi, push-up grudnjaci s jastučićima koji se mogu skinuti verovatno bi najbolje odgovarali u ovom slučaju.

Atletski

Ne morate se baviti sportom da biste imali atletske grudi.

– To ima više veze s veličinom i tonusom prsnih mišića koji se nalaze ispod grudi – kaže dr. Djuk. Grudi mogu izgledati živahnije, ne zato što su veće ili podignutije, već zbog samih mišića.

Ove su grudi obično šire, izgledaju mišićavije i imaju manje tkiva. Grudnjak bez žica bi mogao da im pruži udobnost i podršku.

‘Istok Zapad’

Bradavice mogu biti usmerene u suprotnim smerovima, prema spolja, što je karakteristika kod mnogih žena.

– Zapravo je prilično uobičajeno da bradavice nisu nužno usmerene prema napred – kaže dr. Djuk, naglašavajući da je većina bradavica usmerena u stranu.

Takođe, napominje Djuk, većina razvoja bradavica i grudi počinje pre prve menstruacije.

– Prvo što se dogodi je da imate sićušne ‘pupoljke’ na grudima. A onda, bradavice postaju malo veće, potom tamnije te u tom trenutku mogu takođe početi da se malo ističu – objašnjava dr. Djuk. Ako želite da sakupite grudi na prednjem delu, push-up grudnjaci bi mogli da pomognu.

Viseće

Viseće grudi obično su opuštene prema dole i imaju opušteno tkivo. Genetika i sadržaj masnoće u njima doprinose ovakvom obliku, prema dr. Djuk.

– To je samo način na koji koža i vezivno tkivo funkcionišu- kaže ona. Za stil grudnjaka koji može malo podići ovaj tip tu su sportski ili push-up modeli.

Zvono

Grudi u obliku zvona tanje su na vrhu, a punije na dnu, odnosno izgledaju poput zvona. Udoban, podignuti sportski grudnjak najbolje bi odgovarao ovoj formi.

Vitke

Imati vitak oblik ne znači nužno da imate male grudi. To samo znači da su grudi tanje, da ne zauzimaju cela prsa. Grudnjaci s dubljim udubljenjem mogu pomoći pri skupljanju grudi prema sredini.

Okrugle

Ovde je riječ o potpuno okruglom obliku grudi koje su jednake na vrhu i na dnu, ali ova vrsta takođe je često asimetrična, naglašava dr. Djuk.

– Istina je da svako ima neki stepen asimetrije – kaže ona, objašnjavajući da možda nisu savršeno okrugle ili je jedna na primer malo viša od druge. Različitih stilovi grudnjaka odgovaraju ovom obliku.

Suza

Slično prethodnima, oblik suze je okrugao, ali su grudi malo tanje pri vrhu. Mnogi stilovi grudnjaka pristaju i ovom obliku grudi, prenosi MSN.