Magazin

MJESEČNO ZARADE VIŠE OD 2.000 €: Ovo je 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

Programeri, piloti, zaposleni u eksploataciji sirove nafte i gasa već neko vrijeme su na vrhu liste najplaćenijih zanimanja u Srbiji. Baviti se nekim od navedenih zanimanja danas je definitivno dobar izbor.

Prema zvaničnim podacima njihove plate su daleko veće od onih prosječnih u Srbiji, a evo koja još zanimanja su na listi najplaćenijih u Srbiji.

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviji izvještaj o prosječnim platama. Situacija nije mnogo promijenjena u odnosu na prethodne mjesece, ali jeste u odnosu na prethodne godina. Vrijeme je jednostavno iznjedrilo nova zanimanja, a ovo su top 10 najplaćenijih poslova prema najnovijim zvaničnim podacima.

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija oduvijek su bili dobro plaćeni. Prosječna zarada u ovoj oblasti daleko je veća od ostalih i iznosi 197.991 dinara. Najplaćenije zanimanje u okviru oblasti informisanja i komunikacija jeste računarsko programiranje, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 256.319 dinara, što je daleko najplaćenije zanimanje u Srbiji. Treba napomenuti i da je to prosječna zarada, a da su pojedinačne i daleko veće i preko 5.000 eura.

Avio-saobraćaj

Posao pilota takođe je jedan od najplaćenijih poslova u Srbiji, ali i u svijetu. Prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, plata pilota iznosila je 174.712 dinara, što ovo zanimanje svrstava među drugo najplaćenije u Srbiji.

Naučno istraživanje i razvoj

Odmah iza pilota treći najplaćeniji na listi su zaposleni koji se bave naučnim istraživanjem i razvojem. Njihova mjesečna zarada prema poslednjim dostupnim podacima iznosi 171.758 dinara.

Kinematografska i televizijska industrija

Još jedno od najviše plaćenih zanimanja pripada takođe oblasti informisanja i komunikacije. Zaposleni u kinematografskoj i televizijskoj industriji zarađuju 146. 606 dinara mjesečno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Savjetovanje u vezi sa upravljanjem

Peto najplaćenije zanimanje na listi je takođe iz oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Zaposleni koje se bave upravljačkim djelatnostima odnosno savetovanjem u vezi sa upravljanjem mjesečno zarađuju 137.766 dinara.

Finansijske usluge

Dobro plaćeni su poslovi iz oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja. Najplaćenije zanimanje i ujedno šesto na ovoj listi jeste zanimanje onih koji pružaju finasijske usluge. Njihova projsečna zarada prema posljednjim podacima je 132.168 dinara.

Proizvodnja duhanskih proizvoda

Poslovi iz oblasti prerađivačke industrije uvijek su se dobro kotirali na listama najplaćenijih. Iz ove oblasti najplaćeniji posao, i treći nanašoj listi, jeste proizvodnja duhanskih proizvoda. Plata onih koji izabrali ovo zanimanje iznosi 119.901 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Još jedno od plaćenijih zanimanje na našoj listi pripada oblasti rudarstva. Zaposleni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 118.157. dinara. Takođe, ovo je još jedno od zanimanja za koje važi da je dobro plaćeno već godinama.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Još jedno zanimanje iz prerađivačke industrije, osim proizvodnje duhanskih proizvoda spada već dugo na listu najplaćenih. Zaposleni koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte mjesečno zarade i do 109.767 dinara.

Reklamiranje i istraživanje tržišta

Još jedno zanimanje koje spada među najunosnije u Srbije pripada oblasti stručne, naučne i tehnološke djelatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta. Najplaćenije zanimanje u ovoj oblasti i ujedno i posljednje na spisku je reklamiranje i istraživanje tržišta, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 103.206 dinara. (Kurir.rs/Blic Biznis)