Magazin

Messi je pehar podigao u plaštu koji je privukao pažnju: Evo o čemu se radi

Lionel Messi je iz petog pokušaja konačno podigao trofej namijenjen prvaku svijeta, a to je učinio ogrnut crnim plaštom koji je privukao mnogo pažnje.

Rezultatom 4:2 u penal-seriji Argentina je savladala Francusku, a to je za Messija bio trenutak da proslavi osvajanje jedinog velikog trofeja u karijeri koji mu je nedostajao.

Nakon utakmice, uslijedila je dodjela medalja i pehara, a sasvim očekivano, Lionel Messi je podigao najvažniji pehar u svijetu nogometa.

No, to je učinio na dosad neviđen način. Organizatori su Messija ogrnuli u crni plašt i s njim je podigao čuvenu “boginju”.

Ta scena privukla je mnogo pažnje i fanovi su se pitali o čemu se radi. Naime, riječ je o tradicionalnom arapskom ogrtaču koji se naziva bisht.

Prema arapskoj tradiciji, bisht se obično nosi zbog prestiža u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, festivali i muslimanski praznici.

U pitanju je statusna odjeća, povezana s kraljevskom osobom, utjecajnim ljudima i istaknutim osobama u vjerskom značenju. Tradicionalna je za sve ceremonije u ovom dijelu svijeta i očigledno je da su organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru odlučili poslati sliku najboljeg igrača Mundijala upravo u tradicionalnom arapskom duhu.