Magazin

LJUBAV POSLIJE PREVARE: Pogledajte kako da povratite povjerenje partnera kome ste slomili srce

Kao što već znate, ljudi nisu savršeni. 23% muškaraca i 19% žena priznalo je da je varalo partnera. Međutim, druge cifre su interesantnije. 70% parova koji su posećivali terapeuta nakon nevjere, ostalo je zajedno. Mi ćemo vam otkriti kako da radite na svojoj vezi da biste ponovo zadobili poverenje svog partnera. Evo preporuka koje psiholozi često daju parovima u kojima se dogodila prevara. Kako i muškarci i žene varaju, ove preporuke će biti korisne za oba partnera.

Ne pokušavajte da umanjite bol

Osoba koja je doživela izdaju, mora da zna kako se to desilo. Kada pokušavate da pošteno odgovorite na sva pitanja, možda ćete nesvesno sakriti neke detalje. Možda ćete dati i neke uopštene odgovore i nećete osećati da lažete.
Međutim, vaš partner će osjetiti ako nešto pokušate da sakrijete. Neki detalji koji se mogu pojaviti vremenom, pretvoriće život vašeg partnera u noćnu moru. Tako će slika onoga što se desilo dugo ostati u njihovoj glavi.
Međutim, izbegavanje razgovora nije dobra ideja. Nemojte ništa kriti. Kako biste savladali ovo teško vreme morate osetiti bol, u suprotnom rane neće zacijeliti. Ne pokušavajte da umanjite patnju, jer je vrijeme najbolji lek.

2 Recite celu istinu

Povjerenje u vezi je veoma krhko. Ako ste jednom uhvaćeni u laži, najbolje je da kažete partneru cijelu istinu.
Povjerenje ćete najbolje povratiti ako učinite vezu potpuno transparentnom. Ovo važi i za najmanje detanje. Ako idete sa prijateljem na piće u klub, recite partneru. Ne izmišljajte manje “opasne” lokacije da kažete partneru.

Ne napadajte

Osobi koja mora da zaradi povjerenje neće biti lako. Slušanje negativnih reakcija usmerenih ka njima postaće njihova realnost na početku puta. Oba partnera moraju ovo da prevaziđu.
Ne napadajte. Kada kažete partneru “Ni ti nisi sjajan/na”, pokušavate da opravdate sebe. To je savršeno normalna reakcija. Međutim, razmislite šta ćete zauvrat dobiti. Partnerov bijes je razumljiv. Ne govorite mu zlobne stvari ako želite da sačuvate, a ne da uništite vezu.

4 Ne igrajte uloge optuženog i tužitelja

Kada je najgori dio (priznanje prevare) završen, nastupa najteži deo. Ako ste odlučili da ostanete zajedno, ne igrajte uloge optuženog i tužitelja. Ovo ponašanje ne gradi poverenje već ima suprotan rezultat.
“Tužitelj” će uvek pokušavati da pokaže svoj bes, smišljaće nove zadatke i pitanja za onog koji je uništio povjerenje. “Optuženi” će se truditi da mu se oprosti i biće ljut svaki put kada u tome ne uspe.
Najbolja odluka u ovakvoj situaciji jeste da ostanete mirni i kažete partneru da ste spremni da radite na vezi, ali stalno podsjećanje na grešku neće pomoći.

Ne uključujte druge ljude

Oboje ste doneli odluku da ostanete zajedno nakon izdaje, pa ste oboje i odgovorni. Zbog toga ne bi trebalo da uključujete druge ljude u proces: prijatelje, rođake ili decu.
Isto važi za oba partnera. Razgovor o onome što se desilo mora da se vodi bez treće strane. Jedina osoba koja sme da bude prisutna jeste porodični terapeut.

6 Dajte partneru više pristupa

Dopustite partneru uvid u lične delove vašeg života: društvene mreže, poruke, pozive. Ako ste odlučili da budete iskreni, nemate šta da krijete. Ovaj korak će pomoći partneru da se smiri i da vam više veruje.
Vremenom, shvatiće da nema potrebe da vas proverava sve vreme. Kada se poverenje u potpunosti obnovi, potpuno će prestati sa tim.

Izvor: virealno.me