Magazin

Koji je apsolutno najgori način smrti, prema nauci?

Smrt je, standardno, nepoželjna. Većina smrtnih slučajeva izazvanih prirodnim svijetom odvijaju se bez ikakvih događaja, ali priroda s vremena na vrijeme može biti okrutna i spektakularno jeziva, dajući znanosti nezavidan zadatak određivanja načina na koji su se te smrti dogodile, korak po korak.

Evo izbora od pet doista groznih, neurednih, slučajnih i donekle brzih načina za odlazak u zaborav, kao i mučne znanosti koja stoji iza njih. Ako nemate jak želudac, onda napustite nadu, svi koji ovamo ulazite. Većina njih je relativno bezbolna za žrtve – ali bi ih bilo prilično užasno slučajno promatrati.

1 – Nestale lubanje starog Rima

Smrt piroklastičnim strujanjem – ili njegovim manje gustim, plinom bogatim rođakom, piroklastičnim valom – nije ugodan način. Iako većina ljudi razmišlja o Pompejima i Herkulanumu 79. godine n. e., ove opasnosti očito nisu stvar prošlosti. Putujući uobičajenom brzinom od 80 kilometara (50 milja) na sat, ali vjerojatno i daleko bržom od toga, njihova pregrijana mješavina plinova, mjehurića lave i krhotina može doseći temperature do čak 1000°C (1830°F) i neselektivno će anihilirati bilo što na njihovom putu.

Kad su ove paklene struje gustoće eksplodirale po krovovima i ulicama, spržile su svakoga koga su progutale. Koža je trenutno skuhana, a žrtve su umrle od ekstremnog toplinskog šoka, smrzavajući ih u pugilističkom položaju – smotanom “instant rigor mortis” – dok su im se mišići iznenada stezali. Nekoliko (ne)sretnika koji su prošli kroz fazu termalnog uništenja vjerojatno su se ugušili pod otrovnim vulkanskim plinom i pepelom.

Ipak, postoji jedan prilično jeziv detalj o kojem se često ne govori. Utvrđeno je da su lubanje nekoliko žrtava u Herculaneumu i Oplontisu, obje u blizini Pompeja, razbijene, a vjerojatno je da bi ekstremna toplina okoliša uzrokovala ključanje tekućina u njihovoj lubanji i mozgu. Za samo nekoliko trenutaka, ovo bi im eksplodiralo u glavama. Što kažeš na to zapanjujuće?

2 – Nesreća s ronilačkim zvonom

Byford Dolphin, polu-uronjiva bušilica u vlasništvu BP-a u Sjevernom moru, radila je svoje uobičajene poslove 5. studenog 1983. Nekoliko ronilaca radilo je u plinskom polju Frigg uz pomoć ronilačkog zvona, krute komore koji je dizajniran da odvede ronioce na opasne dubine.

Budući da su ova ronilačka zvona izložena ogromnom vanjskom pritisku dok rone sve dublje, zrak unutar ovih zvona je visoko komprimiran, a unutarnji pritisci mogu biti nevjerojatno visoki.

Strogo siguran postupak, koji uključuje dva ronioca izvan zvona, osigurao je da se ronilačko zvono može pričvrstiti na niz niskotlačnih komora i debla i omogućiti putnicima da se iskrcaju bez izlaganja naglom padu tlaka.

Toga se dana ronilačko zvono vitlom vraćalo na malu dubinu, a postupak se odvijao uobičajeno, barem u početku. Ronioci su napustili zvono i nalazili su se u zatvorenom prolazu poput debla između njih i dekompresijske komore. Druga dva ronioca već su bila u drugom odjeljku navedene komore.

Prema History Channelu, upravo su htjeli zatvoriti vrata između prolaza prtljažnika i komore kad se dogodilo nešto nepoželjno. Različito krivnja za prerano otvaranje stezaljke ronilačkog zvona i neispravnu opremu, stezaljka ronilačkog zvona iznenada se otvorila, uzrokujući da se zvono – koje je bilo devet puta pod većim tlakom od komora – eksplozivno dekompresira. Četiri ronioca i jedan ronilac izvan zvona odmah su umrli.

Kao što je detaljno opisano u studiji iz 1988. o incidentu, tri ronioca su odmah ubijena jer je pad tlaka prouzročio da se zrak i tekućine unutar njih brzo šire i puknu im unutrašnjost.

Ronilac koji je bio najbliži vratima raznesen je kroz mali otvor od 60 centimetara (24 inča) između vrata kamiona i komore kada se događaj dogodio, uzrokujući da se “potpuno raspao”, a “dijelovi njega su pronađeni razbacani po platformi. ”

“Ostaci ronioca 4 poslani su nam u četiri plastične vrećice”, navodi se u studiji, objašnjavajući kako su razni dijelovi tijela, uključujući mozak, dišni sustav i drugo, izbrisani. Začudo, jetra je pronađena negdje na palubi – “cijela, kao da je izvađena iz tijela.”

3 – Udar groma

Šanse da umrete od udara groma, a kamoli da vas samo pogodi grom, nevjerojatno su male – jedan prema 1.083.000 u određenoj godini u SAD-u, na primjer. Veća je vjerojatnost da ćete umrijeti padajući niz stepenice, tako da biste trebali paziti na gravitaciju.

Međutim, šanse da umrete od udara groma u zatvorenom prostoru su smiješno male. Kao što je prvi primijetio Popular Science, izvještaj o slučaju, objavljen 2017., objašnjava kako je čovjek umro upravo od toga.

Radeći pored metalnog stupa i između dva metalna konja za piljenje, oluja iznad glave očito je odlučila da je njegovo vrijeme isteklo. Munja se probila kroz stup, probila mu stopalo, prošla kroz srce i izbila kroz desni palac.

Sedamdeset posto njegova tijela zadobilo je opekline prvog, drugog i trećeg stupnja, a studija bilježi da je “leš otkrio neobičnu ukočenost, koja se nije mogla prevladati ručnom silom, stoga neobjašnjiva samo rigor mortis.”

4 – Otapanje u vulkanskoj vrućoj posudi

Nacionalni park Yellowstone možda se nalazi na vrhu najpoznatijeg supervulkana na svijetu, ali jasno je da to nije sve. Da, ovaj vulkan možda trenutno miruje, ali njegov geotermalni sustav gejzira i toplih izvora je sve samo ne.

Ovi geotermalni bazeni su ili prilično alkalni ili nevjerojatno kiseli, i uvijek su vrući, s temperaturom vode koja uvijek mjehuri malo ispod vrenja. Upadanje u njih nije preporučljivo, ali tu i tamo netko to učini, često zbog stavljanja hvalisanja iznad zdravog razuma.

Jedan je čovjek nedavno pao u bazen unutar bazena gejzira Norris, a njegova pregrijana, ekstremno kisela voda osigurala je da doživi prilično novu smrt. U početku je vjerojatno da je doživio opekline pune debljine – ili trećeg stupnja -, što rezultira oštećenjem sva tri sloja vaše kože, pocrnjenjem, kožom i poderanjem. I njegovo potkožno salo bi iskuhalo.

Čudno, to bi izazvalo vrlo malo boli, jer bi njegovi živčani završeci također izgorjeli, ostavljajući ga nesposobnim da osjeća puno. Tada bi brzo podlegao ekstremnom toplinskom šoku i potencijalnom iskrvarenju, iako nije jasno što ga je prvo ubilo.

Norris Geyser Basin pun je geotermalnih bazena poput ovog. MH Anderson Photography/Shutterstock
U roku od manje od jednog dana, njegovo se tijelo – da, čak i njegov kostur – potpuno raspalo i nikakvi ostaci nisu mogli biti pronađeni. Neka to bude upozorenje, djeco: topli izvori će vas otopiti, poput grudvice šećera u svježe skuhanoj kavi.

5 – Smrt od Boomslanga

Iako više zvuči kao oružje ili sastojak napitka iz čarobnjačkog svijeta Harryja Pottera, boomslang je zmija otrovnica. Iako nisu osobito agresivni, ako se osjete ugroženima, mogli bi vas opaliti. Ako njihovi stražnji očnjaci uspiju prodrijeti u vašu kožu, bit ćete otrovni, a otrovna tvar će prostrujati vašim tijelom.

Zahvaljujući njihovoj sramežljivosti i prevalenciji anti-otrova, morali biste biti ozbiljno nesretni da umrete od boomslanga. Nažalost, upravo je takva sudbina zadesila herpetologa Karla P. Schmidta, koji je u rujnu 1957. donio uzorak na identifikaciju u Prirodoslovni muzej u Chicagu.

Kao što je prekrasno oživio video u znanstvenom petku, zmija ga je tijekom pregleda ugrizla za lijevi palac. Dokumentirao je učinak koji je otrov imao – i odmah je sljedeći dan umro.

Sudeći prema njegovom dnevniku, ni to nije bila ugodna smrt: počevši od jake mučnine, zatim je dobio zimicu praćenu jakim drhtanjem i naglim porastom tjelesne temperature. Počeo je krvariti iz usta, a tijekom noći je mokrio malo krvi, prije nego što je žestoko povratio svoju večeru.

Nastavio je krvariti iz raznih otvora, uključujući nos i oči, još neko vrijeme nakon toga, prije nego što je konačno izgubio sposobnost reagiranja na vanjske podražaje. Umro je od paralize disanja tog poslijepodneva, kad su mu srce i mozak počeli krvariti.

Kao što se događa, otrov boomslang uzrokuje da tijelo proizvede mnoštvo sićušnih krvnih ugrušaka, zbog čega se u bliskoj budućnosti ne može zgrušati. U konačnici, to uzrokuje da njegov plijen ugine od gubitka krvi.