Magazin

AKO SE NE OŽENI DO 30. GODINE, MUŠKARAC SE NIKAD NEĆE NI OŽENITI: Evo i zašto!

Prije nekoliko decenija društvo je muškarce i žene zvalo neženjom ili usjedjelicom, ako su prešli dvadeset pet godina, a još nisu uplovili u bračne vode.

Danas se situacija promijenila: samo veoma mali broj ljudi se odlučuje za brak u dvadesetim. Mnogi su i dalje samci čak i kada napune trideset godina.

Evo zašto je to tako:

“Nije se probudio još”

Razlog zašto se današnji muškarci ne odlučuju za brak ranije, je upravo činjenica da suzaštićeni od strane roditelja te da se u njima još nije probudio pravi muškarac – čovjek spreman za porodicu i obaveze. Oni se još osećaju previše mladim da bi uplovili u bračne vode i sebi “nametnuli okove”.
Negativno iskustvo

Čak i ako muškarac nije bio u braku, možda je imao negativno iskustvo u vezi koja je trajala godinama i koja se neslavno završila. Zbog toga muškarac strahuje da će mu brak postati teret, pa se ne odlučuje da sklopi isti.

Toksičan uticaj majke

Roditelji, a najčešće majka, mogu da prouzrokuju neuspjeh u ličnom životu muškarca. Ona vremenom odbacuje djevojke koje joj on dovodi da upozna, ili mu “skreće pažnju” da određena djevojka nije za njega. “Nijedna djevojka nije dovoljno dobra za mog sina,” je rečenica koju mnoge majke izgovaraju. Vremenom, posesivna majka, otjera djevojke od njenog sina, a malo koja djevojka će ući u otvoren rat protiv majke budućeg mladoženje.

Iskrena ljubav prema samoći

Ljubav prema samoći nije mit, ona zaista postoji. Ima nekih muškaraca koji vole život neženje: slobodu da rade šta hoće, kad hoće i da ih ništa ne sputava. To je karakteristično za ljude od 45 do 50 godine, koji su razvili svoje navike i ne mogu da prihvate da im neko drugi mijenja ili uređuje život. Zbog toga su srećni sami sa sobom i nemaju potrebu za ženom i bračnim životom.

Moderne okolnosti života

Prije neku deceniju su se jasno znale podijele muško ženskih odnosa: muškarac je zarađivao novac, a žena se brinula o kući. Danas muškarac zna da kuva ručak, pere sebi veš, pegla… On nema potrebu za ženom koja će to da radi za njega – nema potrebu za bračnim životom.

Poteškoća pronalaženja odgovarajuće žene

Ovaj problem imaju oni muškarci koji žele da osnuju porodicu, ali prosto ne znaju kako to da izvedu. Neki od njih ne znaju kako da pokrenu inicijativu i osvoje ženu, kako da se predstave ženi… Takvi muškarci retko ulaze u ljubavne veze, i ako do njih dođe one su kratkog daha…

“Poslije tridesete zabavljanje više podseća na intervju”

Možda je ova rečenica smiješna, ali je istinita. U tridesetim i muškarci i žene znaju šta žele od partnera. Zabavljanje više liči na razgovor za posao. Vaga se šta se dobija, šta može da se izgubi… Zbog toga je veoma teško naći nekog sa kim se mogu graditi partnerski odnosi i stvoriti normalan zajednički život.

Ako ste se umorili od života neženje, a djevojke nigde na vidiku – kontaktirajte psihologa! (stil.kurir.rs)