Magazin

AKO NE MIJENJATE DONJI VEŠ SVAKI DAN NISTE NI SVJESNI ŠTA ČINITE: Ginekologinja OBJASNILA šta vam se TADA DEŠAVA

Svakodnevno mijenjanje donjeg veša jedno je od najvažnijih higijenskih pravila. Međutim, studije pokazuju da ne nose svi čiste gaćice svaki dan. Kako se ispostavilo, ova naizgled trivijalna stvar može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ljudi koji ne mijenjaju donji veš svaki dan kažu da se time štedi vrijeme i novac. Smanjuje se učestalost pranja odjeće. Međutim, ovi pozitivni efekti nisu ništa u poređenju sa potencijalnim opasnostima ako ne promijenite donji veš.

– Prljav donji veš je plodno tlo za gljivice i bakterije. Takođe gaće su često zagađene fekalijama. Nos se navikava na miris sopstvenog tijela, pa se miris ponekad ne osjeća – objašnjava Šeri A. Ross, ginekologinja iz Kalifornije.

U nekim situacijama preporučuje se mijenjanje donjeg veša više od jednom dnevno.

Drugi problem su akne. Nošenje donjeg veša zadržava znoj, prljavštinu i bakterije, ostavljajući ih blizu vaše kože. To može dovesti do neprijatnog mirisa ili začepljenja pora, što zauzvrat može dovesti do izbijanja bubuljica i akni.

Nošenje istog donjeg veša nekoliko dana takođe povećava rizik od iritacije genitalija i infekcije. Svakodnevno mijenjanje donjeg veša spriječava nakupljanje znoja, bakterija, prljavštine i ulja. Međutim, mogu postojati situacije u kojima bi mijenjanje donjeg veša trebalo da bude češće. Preporučuje se u slučaju povećane fizičke aktivnosti. Temperatura je takođe važan faktor. Što je veća, više bismo trebali razmisliti o promeni donjeg veša više od jednom dnevno.

Kvalitetno donje rublje smanjuje rizik od ozbiljnih infekcija

Ponekad se možemo naći u situaciji da neko vrijeme ne možemo da peremo veš. Ako se to dešava povremeno, ne bi trebalo biti previše štetno. Međutim, ako znamo da ćemo iz nekog razloga biti primorani da nosimo isto rublje mnogo dana zaredom, vredi se pobrinuti da bude dobrog kvaliteta, odnosno od pamuka ili drugih prirodnih tkanina. Plastično donje rublje, nošeno još nekoliko dana, pravi je raj za patogene bakterije. (Najžena)