Magazin

Gdje ste vi u ovoj priči: KOJEM TIPU PRIPADA VAŠA LJUBAVNA VEZA?

Naučnici sa Univerziteta Ilinois sproveli su studiju u kojoj je učestvovala 376 ljubavnih parova. Oni su pokušavali da saznaju kako se osjećanja ljudi mijenjaju vremenom i posmatrali su svaki par oko devet mjeseci.

Kao rezultat eksperimenta, identifikovali su 4 tipa ljubavnih parova. Svaki par se mijenjao vremenom, a evo kakvi su njihovi zaključci koji se tiču sudbine svakog od njih.

Konfliktni, ali strastveni

Ovakvi parovi su uvijek u fazi “sve je komplikovano”, ali ne raskidaju češće od ostalih parova. Ovu vezu karakterišu: provodite mnogo vremena zajedno. vaši susreti su uvijek burni i strastveni, često se svađate i strastveno mirite, nivo vaših osjećanja se konstantno mijenja, pobjegnete na kratko, pa počnete da nedostajete jedno drugom i pohrlite jedno drugom u naručje.

Ljubitelji drame

Ovi parovi raskidaju dvaput češće od ostalih parova. Manje od polovine parova koji su učestvovali u eksperimentu završilo je u braku. Ovo je vaš tip veze ako: imate mnogo uspona i padova u vezi, donosite odluke zasnovane na negativnim iskustvima iz prošlosti ili života izvana granica veze, većinu vremena koje provodite zajedno, razgovarate o sopstvenoj vezi, slobodno vrijeme radije provodite razdvojeno, svako sa svojim prijateljima.

Parti manijaci

Ovakve veze su prilično snažne jer su zasnovane na prijateljskim osjećanjima. Vjenčalo se 2/3 parova koji su učestvovali u eksperimentu. Ovo je vaš tip veze ako: često komuncirate putem društvenih mreža, ako ste društveni i imate mnogo prijatelja sa kojima se zajedno družite, ako je za vas idealno veče kada igrate monopol sa prijateljima, ako zajedno spremate večeru ili ostanete na žurci do svitanja, možete da pričate o svemu jedno sa drugim.

Usmjereni jedno na drugo

Ispostavilo se da su ovi parovi najsretniji: 90% njih je stvorilo snažnu porodicu. Ovo je vaš tip veze ako: provodite mnogo vremena zajedno, ako imate zajedničke hobije i interesovanja, ako donosite odluke koje će doprinijeti razvoju vaše veze, ako imate iste stavove po pitanju toga kako i gdje da provedete odmor, ako pokušavate da riješite konflikte traženjem kompromisa.

Šta su naučnici zaključili?

Na osnovu rezultata studije, naučnici su došli do prilično jasnih zaključaka. Konfliktni, ali strastveni parovi brzo izgore. Stalne borbe među ljubiteljima drame takođe vode raskidu. Parti manijaci i parovi usmjereni jedni na druge, u većini slučajeva su stvorili snažne porodice. Naravno, idealna formula ne postoji i svako sam odlučuje kako će da voli. Ipak, ako razumijete kog je tipa vaša veza, možete je mijenjati na bolje.(Najportal)