Magazin

Znate li zašto nogometaši režu rupe na petama kopački? To čine Coutinho, Firmino, Hummels…

Možda ste primijetili da pojedini nogometaši igraju s poderanim štucnama na pozadini kako bi ih proširili i izbjegli iritaciju kože, ali pojedini nogometaši idu tako daleko da moraju rezati rupe na zadnjoj strani kopački.
Nije riječ o ekstremnom modnom izričaju ili novom trendu, nego o zdravstvenom problemu koji muči poznate nogometaši poput Philippea Coutinha, Roberta Firmina, Matsa Hummelsa ili Danielea De Rossija.

Čine to kako bi smanjili efekt takozvane „Haglundove pete“, čestog medicinskog problema kod sportaša od kojeg je bolovala između ostalih i sestra aktualnog nogometnog reprezentativca i poznata Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, koji se javlja pri nošenju novih cipela, osobito kod onih s čvrstim petama, poput kopački, piše N1.

Foto: Pixabay

Pete kopački često su zaštićene tvrdom plastikom kako bi zaštitile gležanj od udaraca i stabilizirale ga pri promjeni smjera. Sportaši sa spomenutim problemom imaju problema s otjecanjem peta i jedan je od najvećih problema trkačima na duge staze.

Haglundova peta javlja se i zbog problema s držanjem ili pretjeranog opterećenja na taj dio tijela, što je najčešći razlog kod nogometaša. U takvim slučajevima dolazi do deformacije kosti koja izaziva osjećaj konstantne neugode u dodiru s kopačkom.

Iako je tehnologija u proizvodnji kopački napravila ogromne korake posljednjih godina, još uvijek se neugoda rješava na način koji preporučuje stara škola, a to je rezanje rupe na peti ili na prstima kako to čini Mats Hummels.