Magazin

ZBOG OVIH PET GREŠAKA POTROŠNJA GORIVA VAM JE VEĆA: Evo kako da što manje idete na BENZINSKU PUMPU! Lakše je nego što ste mislili

Abigejl, devojka koja vodi profil na TikTok-u na kom znosi svoje misli o svim motornim vozilima, u nedavnom videu je podelila pet najboljih savjeta za smanjenje broja posjeta benzinskoj pumpi.

Očistite i rasteretite svoj auto, Abigejl kaže:

– Riješite se svega što vam ne treba. Teži automobil podrazumijeva i veću potrošnju goriva – ovjašnjava.

Podržavajući njenu tezu, portparol auto-moto saveza je rekao za LADbible: „Možete da uštedite na troškovima goriva tako što ćete preduzeti nekoliko praktičnih koraka, kao što je uklanjanje neiskorišćenog krovnog kofera ili čišćenje gepeka od predmeta koje ne koristite – ali ne zaboravite da ostavite sigurnosnu opremu.“

Napumpajte gume

– Za svakih deset posto nedovoljne napumpanosti vaših guma, trošite tri procenta više goriva – kaže ona. Stručnjak za bezbjednost na putu:

“Provjerite da li je pritisak u gumama pravilno podešen. Nedovoljno napumpane gume mogu dovesti do veće potrošnje goriva i mogu da utiču na vašim automobilom. Udar u ivičnjak nakon gubitka kontrole može u najboljem slučaju dovesti do oštećenja guma.Dok proveravate napumpanost svojih guma, uverite se da se gazni sloj nije izlizao i da se nalazi iznad zakonske granice (1,6 mm).Vožnja sa izrazito istrošenim gumama može vas dovesti do velike novčane kazne, pa čak i kaznenih bodova.”

Nemojte prepuniti rezervoar

Da, ovo bi moglo zvučati pomalo kontraintuitivno, ali vjerujte joj. Abigejl kaže:

– Gorivo je zaista teško; 70 litara dizela teži oko 57 kilograma. To je mnogo novca – zato smanjite težinu i pomozite svom automobilu da ode još malo dalje.

Lagano kočite

Abigejl kaže:

– Bez naglog kočenja. Svaki put kada to radite, zapravo uzalud trošite gorivo.

Naravno, to ne znači da ne treba da i dalje koristite kočnicu, molim vas i dalje koristite kočnicu – objašnjava.

Usporite

– Ovo je vjjerovatno najčešći način uštede goriva, ali Abigejl misli da to svakako treba pomenuti. Brza vožnja je „smrt“ za potrošnju.

Stići ćete do destinacije brže ukoliko vozite 110 km/h umjesto 90 km/h, ali ćete u isto vrijeme povećati potrošnju goriva za oko 15 odsto. Takođe, obratite pažnju na broj obrtaja.

Vožnja na 2000-2500 obrtaja ne samo da je najbolja za potrošnju, već i za motor – kaže Abigejl.

– Veća brzina podrazumijeva da ćete brže trošiti gorivo – objašnjava ona.

– Planiranje puta je daleko bolje – polazak unapred znači da nećete osećati potrebu da vozite malo brže.