Magazin

SAVJETI STRUČNJAKA: Evo kako da smanjite potršnju goriva u toku vožnje

Riješite se nepotrebnih stvari u automobilu koje povećavaju masu.

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.

Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše HAK.

Kad ugledate crveno svijetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu.

Nemojte do posljednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.Na autocesti nemojte voziti brže od 130 km/h. Nerijetko je zbog prirode prometa, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Riješite se nepotrebnih stvari u automobilu koje povećavaju masu.

Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litre. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.Na kraju, 0.2 bara preslabo napuhane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.