Ljubav

Za zdravlje čini čuda: Ovo je 6 razloga zašto je se*s odličan za nas

Briga o svom zdravlju nikada nije bila tako zabavna.

Znate da je seks dobar i da čini čuda za vaše raspoloženje. Ali jeste li znali da to koristi vašem zdravlju na brojne ne tako očigledne načine? Razlog je, prema naučnicima, to što tokom vođenja ljubavi naša tela proizvode niz hormona (i drugih bioloških promena) koji mogu ublažiti bol, smanjiti rizik od raka, ojačati imunitet, pa čak i ublažiti simptome menopauze, piše Prevention.

Seks nas podmlađuje i produžuje nam život. Drugim rečima – svaki novi orgazam jača naš organizam, osigurava nam dugovečnost i čini nas zadovoljnijima. Ne, nije reč o pukom naklapanju već o činjenicama koje su potvrdili naučnici na osnovu svojih temeljnih istraživanja.

Prirodni analgetik i antidepresiv

Poznato je kako se tokom seksualnog odnosa oslobađa endorfin, tzv. hormon sreće. On deluje kao prirodni analgetik pa je zaslužan za ublažavanje bolova. Ali, to nije sve, jer endorfin uz to izaziva osećaj euforije i smanjuje osećaj teskobe. Znači, više seksa – manje bola i lošeg raspoloženja.

Ublažava menstrualne tegobe

Mišići koji se aktiviraju prilikom orgazma pomažu čak i kod smanjivanja predmenstrualnih i menstrualnih tegoba, a stručnjaci tvrde da se seksom možemo uspešno boriti i protiv inkontinencije uzrokovane stresom.

Poboljšava cirkulaciju i rad srca

Fizička aktivnost tokom polnog odnosa poboljšava cirkulaciju, a to znači i bolji rad srca. Takođe, seks nam i reguliše san pa izgledamo svežije i odmornije.

Podmlađuje kožu

Poznato je da aktivan polni odnos pojačava proizvodnju hormona rasta što sprečava isušivanje kože koja postaje – mekša i gipkija. Zato ćete uz redovni seks naprosto blistati i izgledati mlađe.

Jača imunitet

Takođe, seks pojačava imunitet našeg organizma i čuva nas od prehlada i gripa. Ukoliko ne želite da šmrcate i kijate niti pijete antibiotike i razne lekove, radije se sa svojim partnerom preventivno prepustite užicima ‘seksualne terapije’.

Pospešuje vitkost

Jeste li znali da tokom polusatnog polnog odnosa telo može potrošiti i do dvestotinak kalorija? Premda su u vrućim igrama u postelji mišići dobro uposleni, rezultat zavisi od intenziteta i pozama koje praktikujete. Ipak, nemojte još otkazivati svoje mesečno članstvo u teretani. Neka vaše burne noći u spavaćoj sobi budu onaj slatki, dodatni utrošak kalorija.