Magazin

U tijelu nastaje haos ako ujutru gladujete: Evo kako preskakanje doručka utiče na naše zdravlje

Jedno je istraživanje imalo za cilj bolje razumjeti kako preskakanje doručka utječe na imunološki sustav.

Naime, istraživači su analizirali dvije skupine miševa. Jedna grupa je doručkovala odmah nakon buđenja (doručak je njihov najveći obrok u danu), a druga grupa nije doručkovala. Istraživači su prikupili uzorke krvi iz obje skupine kada su se miševi probudili, zatim četiri sata kasnije i osam sati kasnije.

Prilikom testiranja krvi, istraživači su primijetili značajnu razliku u skupini koja je gladovala. Konkretno, istraživači su uočili razliku u broju monocita, bijelih krvnih stanica koje se stvaraju u koštanoj srži i putuju cijelim tijelom, gdje igraju mnoge važne uloge, od borbe protiv infekcija do bolesti srca i raka.

Na početku su svi miševi imali istu količinu monocita. Ali nakon četiri sata, monociti u miševa iz grupe koja je gladovala bili su dramatično pogođeni. Istraživači su otkrili da je 90% tih stanica nestalo iz krvotoka, a broj se još više smanjio nakon osam sati. U međuvremenu, monociti u skupini koja nije bila natašte nisu bili pogođeni.

Mjesecima nije mogla da se iščupa iz dugova, a onda je uvela ovo pravilo i život joj se preokrenuo

Kod izgladnjelih miševa, istraživači su otkrili da su se monociti vratili u koštanu srž da hiberniraju. Istodobno se smanjuje proizvodnja novih stanica u koštanoj srži. Monociti u koštanoj srži – koji inače imaju kratak životni vijek – značajno su se promijenili. Dulje su preživjeli zahvaljujući tome što su bili u koštanoj srži i starili su drugačije od monocita koji su ostali u krvi.

Istraživači su nastavili izgladnjivati ​​miševe do 24 sata, a zatim su ih ponovno uveli na hranu. Stanice koje su se skrivale u koštanoj srži vratile su se u krvotok u roku od nekoliko sati. Ovo povećanje dovelo je do povećanih razina upale. Umjesto da štite od infekcije, ti promijenjeni monociti bili su više upalni, čineći tijelo manje otpornim na borbu protiv infekcije.

Ova je studija među prvima koja je uspostavila vezu između mozga i tih imunoloških stanica tijekom gladovanja. Istraživači su otkrili da određene regije u mozgu kontroliraju odgovor monocita tijekom gladovanja. Ova je studija pokazala da preskakanje obroka, prvenstveno doručka, izaziva odgovor na stres u mozgu – to je ono što ljude čini “gladnima” (osjećaju se gladni i ljuti) – a to odmah pokreće masovnu migraciju tih bijelih krvnih stanica iz krvi u kosti. srži , a potom natrag u krvotok nedugo nakon ponovnog uvođenja hrane, piše Lepa i Srećna.