Magazin

Šta uraditi kad se ispred vas nađe agresivan pas: Jedna stvar može da vas spasi

Svakodnevno postoji opasnost od susreta s psima lutalicama na ulici ili agresivnim psima koje vode vlasnici bez odgovarajuće opreme. Neki se ponašaju neprijateljski i tada postaje opasno.

Ovo su preporuke stručnjaka i kinologa kako se zaštititi i spriječiti ugrize životinja.

Pokušajte ostati mirni

Psi, kao i neke druge životinje, itekako osjećaju ljudski strah. Naravno, prilično je teško smiriti se ako je pred vama agresivan pas. Za početak, trebali biste prestati vikati, mahati rukama i pokušavati pobjeći. Takve aktivnosti otkrit će vaš strah i nervozu, a pas će dobiti izravan signal za napad.

Uspori

Ako vam se pas nađe na putu dok trčite, odmah usporite. Polako se okrenite na drugu stranu i nastavite se lagano kretati prateći psa perifernim vidom. Također bi bilo ispravno stati, ostati nepomičan i opustiti ruke uz tijelo. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Ne gledajte životinju u oči

Izravni kontakt očima s psom može povećati njegovu agresiju. Životinja takav pogled doživljava kao prijetnju i zato će prva napasti. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Tada će shvatiti da niste prijetnja i najvjerojatnije će samo proći pored vas.

Odvratite pažnju psa

U takvoj situaciji pomoći će vam bilo što što će vam biti pri ruci. Dajte psu svoju cipelu, bocu ili dvopek – sve što može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte naredbu životinji

Ako pas nastavi pokazivati ​​agresiju, okrenite se prema njemu, i dalje lagano gledajući u stranu, i naredite mu da ode. Važno je da vaš glas u tom trenutku bude samouvjeren i autoritativan, ali nikako prijeteći i vrišteći.

Učinkovite naredbe su: „Ne!“ i „Natrag!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, osjetit će vašu snagu, uplašiti se i pomaknuti se u stranu, prenosi Avaz.