Magazin

TESLA JE NAJVEĆI GENIJE SVIH VREMENA, A NEĆETE VJEROVATI KOJU ŠKOLU JE ZAVRŠIO: Danas ga baš niko ne bi zaposlio

Nikola Tesla, najveći naučnik ikada, koji je u potpunosti promenio način života na planeti, bio je veoma neobična ličnost. Odmalena se izdvajao po logičkom načinu razmiljanja, a već sa 24 je znao mnoge knjige napamet. Ni sam nije mogao da zamisli u tinejdžerskim danima da će postati autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja.

Prvi razred osnovne škole pohađao je u rodnom Smiljanu, dok je preostala tri razreda i Nižu realnu gimnaziju završio u Gospiću. Teško se razbolio pred kraj gimnazije 1870. godine. Maturirao je 24. jula 1873. Uspjeh mu je bio vrlo dobar, jer je, vjerovali ili ne, imao dvojku uz nacrtne geometrije.

Nakon završene mature vratio se u Gospić i već prvi dan razbolio od kolere. Bolovao je devet mjeseci. U tim okolnostima uspio je da ubijedi oca da mu obeća da će ga umjesto na bogosloviju upisati na studije tehnike.

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine, dvije godine nakon mature. Upisuje se u Politehničku školu u Gracu, u južnoj Štajerskoj (danas Austrija). Tada mu je bilo 19 godina.

Spava veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vrijeme provodi u učenju. Ispite polaže sa najvišim ocjenama. Još tada ga je zainteresovala mogućnost primjene naizmjenične struje. Međutim, profesori šalju pisma njegovom ocu u kojima ga savjetuju da ispiše sina ukoliko ne želi da se ubije prekomjernim radom.
Nakon prve godine studija izostaje stipendija Carsko-kraljevske general-komande (kojom su pomagani siromašni učenici iz Vojne krajine).

Dva puta se za stipendiju obraća slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, ali oba puta biva i odbijen. Više nije imao izbora zbog loše finansijske situacije i napušta Grac 1878. godine i odlazi u Maribor. Tada prekida kontakt sa bližnjima i odaje se kockanju.

Nakon mjeseci traženja, otac ga pronalazi i vraća kući. Tesla ubrzo gubi oca, a poslije njegove smrti odlučuje da ode u Prag i završi studije prema želji roditelja.

Tamo ne može da se upiše na Karlov univerzitet jer u srednjoj školi nije učio grčki. Najvjerovatnije je slušao predavanja iz fizike i elektrotehnike. Većinu vremena provodio je bibliotekama u Klementinumu i narodnoj kavarni u Vodičkovoj ulici. Naredne godine, svjestan da njegovi bližnji podnose ogromnu žrtvu zbog njega, rješava da ih oslobodi tog tereta i napušta studije.

Dakle, Tesla nije bio u prilici da završi formalno obrazovanje, jer nije imao dovoljno novca. Ali, to ga nije spriječilo da uči, naprotiv. Mada, gotovo sigurno da bi danas rijetko koji poslodavac zaposlio čuvenog naučnika na osnovu njegovog CV-ja. Od mladih ljudi na početku karijera su posavljeni ogromni zahtjjevi – završene prestižne škole, znanje nekoliko stranih jezija, dodatne veštine i veliko radno iskustvo.

Sa druge strane, u Teslinoj biografiji za posao bi stajalo da ima zaršenu “samo” gimnaziju, fakultet je napustio, a njegovo radno iskustvo je vrlo malo.

Čovjek koji je osvetlio Zemlju, neprikosnoveni genije i pronalazač, bio je ispred svog vremena, te neki njegovi izumi još uvek nisu ni shvaćeni. Ali, svojim primjerom je pokazao da je znanje jedina stvar koju vam niko ne može oduzeti.(stil.kurir.rs)