MagazinNovosti

Koliko zarađuju bh. Tiktokeri: Mirza Hatić u “najboljem” izdanju sedmično zaradi do 9.000 eura, Dalila uzima i više, ali se snima po 20 sati dnevno

TikTok je trenutno među najpopularnijim društvenim mrežama među mladima, a moguće je i da je najpopularnija.

Koliko zarađuju Tiktokeri
Društvena mreža TikTok, posebno popularna među mladima, prepuna je zanimljivog i edukativnog sadržaja, ali i lajvova u kojima ima prepucavanja na nacionalnoj osnovi, svađa i uvreda, a na čemu pojedini tiktokeri na Balkanu i zarađuju.

Baš ovu plaftormu koriste i kriminalci iz Bosne i Hercegovine kojima je TikTok postao najvažniji vid njihove promocije.

Tako je ova bivša rijaliti učesnica tokom prethodne nedjelje od Tiktoka zaradila čak 15.000 eura, što je automatski stavlja na drugo mjesto po zaradi u našem okruženju. Ipak, da ovo nije lak posao i da se do ovog iznosa dolazi uz mnogo truda, pokazuje i činjenica da najveći dio svog vremena ona provodi upravo na ovoj platformi.

Ona se već duže vrijeme snima uživo s raznim manje i više poznatim tiktokerima, pa tako gotovo svakodnevno ona i do nevjerovatnih 20 sati snima lajvove na Tiktoku kako bi imala visoki nedjeljni skor. Kako saznajemo, Dalili je ovo trenutno ubjedljivo najveći izvor zarade, pošto joj na Jutjubu u posljednje vrijeme baš i ne cvjetaju ruže, pa ima mnogo manje pregleda nego ranije.

Ipak, i sa ovim iznosom od 15.000 eura, Dalila nije na prvom mjestu regionalnih rekordera u zaradi, već zauzima vicešampionsko mjesto, iako je samo ona od svih sa spiska poznata široj javnosti. Prvo i treće mjesto pak zauzimaju tiktokeri nepoznati većini populacije – Big Fabio sa 18.000, dok je treće mjesto pripalo Gospođi sa 13.000 eura.

Luka Dimitrijević, stručnjak za društvene mreže, jednostavnim riječima objasnio je sistem funkcionisanja na ovoj platformi koja je prevazišla i Instagram.

Na Tiktoku se može zarađivati već sa 1.000 pratilaca, ali je bitno da je osoba čiji je nalog bude starija od 18 godina. Postoje prihodi direktno od Tiktoka i prihodi od brendova koji se reklamiraju. Kada se premaši iznos od 1.000 pratilaca, može se početi sa objavljivanjem prenosa uživo i tokom prenosa uživo, onaj koji se snima može primati poklone, tj. giftove. Ovi pokloni predstavljaju virtuelni novac, koji se kasnije može prebaciti na lični Pejpal račun, dok Tiktok uzima polovinu tog novca. Za osobe koje imaju preko 10.000 pratilaca otvara se veći broj opcija. Inače, samo preko jednog lajv uključenja tiktokeri mogu zaraditi i preko 200 eura, dok pojedini na nedjeljnom nivou rade lajvove i preko desetine sati! Npr. Dalila, koja ima skoro 125.000 pratilaca, nekad se snima i 20 sati tokom dana, pa i ne čudi što je za nedjelju dana bogatija za čak 15.000 eura – objašnjava Dimitrijević, pa nastavlja:

– Ko npr. ima 30 miliona pratilaca, može da zaradi između 18.000 i 30.000 dolara po objavi. Procjena se zasniva na broju pratilaca i angažovanja. Nadoknada se obično ugovara s brendom prije nego što se krene dalje s partnerstvom. Nova alternativna opcija za zaradu je putem virtuelnih poklona na Tiktoku koji se mogu unovčiti za pravi novac. Za ovu opciju maksimum koji možete povući dnevno je 1.000 dolara. I dalje vrlo velika suma. Virtuelne poklone možete zaraditi samo emitovanjem videa uživo, što je mogućnost dostupna samo onima sa 1.000 pratilaca. Ako su korisnici posebno zadovoljni vašim video-snimkom, mogu poslati poklone kao savjete. Svaki poklon vrijedi određeni broj novčića. Tako ruža vrijedi jedan novčić, panda pet, “lav beng” 25, krema za sunčanje 50, “povraćanje duge” 100, “plešimo zajedno” 599, muzička kutija 2.999, a “superstar” 5.000 novčića – dodaje on.

Svi korisnici ove tzv. novčiće moraju da kupe pravim novcem.

Zatim koriste ove novčiće za kupovinu poklona, koje će dati drugim korisnicima Tiktoka. Tako prosječan paket u Srbiji za zamjenu novca u Tiktok novac za kupovinu poklona iznosi od 148 do 36.580 dinara. Pokloni dobijeni u lajvu mogu se pretvoriti u dijamante, a oni se mogu unovčiti. Dijamanti vrede 50 posto vrijednosti novčića: 100 novčića jednako je 50 dijamanata; 50 novčića jednako je 25 dijamanata. Svaki dijamant vrijedi pet centi. Ako imate 100 dijamanata, možete ih unovčiti za 50 dolara. Međutim, Tiktok takođe zadržava 50 posto onoga što zaradite, tako da, ako ste zaradili dijamante u vrijednosti od 50 dolara, zadržavate samo 25 dolara. Tako se može povući zarađeni novac tek kad se dostigne 100 dolara, ali se ne može povući više od 1.000 dolara na dnevnom nivou – završava on.

Hame95 svake sedmice razotkriva koliko zarađuju Tiktokeri

Društvenim mrežama odavno kruži fenomen da su osobe koje su u više navrata bile u sukobu sa zakonom obračune sa suparničkim grupama s ulica prenijele na platformu TikTok.

Međutim Muhamed korisnik iste ove platforme postao je video klip sa pitanjem “Ima li u Sarajevu još koji propali kriminalac da prosi po TikTok-u?”

Ljubi bolan, šta vam je, ne šaljite im pare. To su prevaranti jedni, neradnici propali kriminalci. Ima ih 10, da ih sada ne nabrajam. Znate vi koji su to ovdje svi” – izjavio je Muhamed zvani Hame.95 (Source.ba)