Magazin

SVI MISLE DA JE ZDRAVO, A ŠTETNIJE JE OD ŠEĆERA I MASTI ZAJEDNO Prestanite odmah da koristite ovu namirnicu

Šećer i masnoće smatraju se najnezdravijom hranom, ali znanstvenici upozoravaju da postoji nešto nezdravije od te dvije namirnice – sojino ulje, piše “Daily Mail”.

Jedno je od najkorištenijih biljnih ulja, a polovica biljnih ulja proizvedenih u svijetu je sojino ulje.

Iako ovu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na kuhinjskoj polici, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u limenkama i sličnim pakiranjima.

Testiranje na laboratorijskim miševima Sojino ulje dugo se smatralo vrlo zdravim izborom, no rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu “PLOS One” upućuju na niz razloga zašto bi popularni sastojak za kuhanje mogao imati ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gori od šećera.

U sklopu proučavanja različitih vrsta prehrambenih navika, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su testove na laboratorijskim miševima. Hranili su ih hranom s 40 posto masti, količinom sličnom onoj koju konzumira većina Amerikanaca. Jedna skupina primala je zasićene masti uglavnom iz kokosovog ulja, a druga je bila hranjena dijetom koja se temeljila na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojem je dodano kokosovo ulje.

Druga skupina sadržavala je istu količinu nezasićenih masti koju prosječni Amerikanac konzumira.

Inzulinska rezistencija

Kao dio dva dodatna plana, znanstvenici su miševe hranili s dvije verzije prehrane bogate masnoćama s dodatkom fruktoze, šećera koji se nalazi u voću i meda. Hrana sve četiri dijete sadržavala je isti broj kalorija, što znači da su znanstvenici mogli procijeniti pravi učinak različitih vrsta ulja i fruktoze na tijelo miševa.

Očekivali su da će se miševi koji su jeli masti s fruktozom najviše udebljati i razviti najjaču inzulinsku rezistenciju, no rezultati su ih iznenadili. Najviše su se udebljali miševi iz skupine koji su jeli hranu sa sojinim uljem, devet posto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli mast iz kokosovog ulja.

Iznenađujući rezultati

Masna jetra i veća otpornost na inzulin primijećeni su kod miševa koji su konzumirali sojino ulje.

Voditelj studije Punamjot Deol priznao je da su on i njegovi kolege bili iznenađeni rezultatima, “posebno s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji pretilosti”. Australska nutricionistica Lindy Cohen rekla je za magazin “Female” da je polovica biljnih ulja proizvedenih u svijetu sojino ulje koje se zbog niske cijene koristi u mnogim prerađenim i pakiranim namirnicama.

Kada je na proizvodu ispisana oznaka “biljno ulje”, uglavnom se radi o sojinom ulju ili nekom od njegovih sastojaka. Cohen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično mišjim genima, što znači da se studija može primijeniti na nas.