Magazin

STRUČNJAK OTKRIO: Ovih 6 stvari nikada ne SMIJETE prati u veš MAŠINI!

Mnogima je pranje rublja najomraženiji posao koji želimo da obavimo što pre pa pravimo neke ozbiljne greške. Iako je možda primamljivo baciti sve u isti ciklus za pranje, stručnjak je podjelio kako to može da “ošteti” mašinu za pranje veša i same predmete, piše Express. Evo kojih šest odjevnih predmeta nikad ne smeju da se nađu u mašini za pranje veša.

Dejan Dimitrov, izvršni direktor Laundryheapa, rekao je da bi trebalo da izbjegavate stavljanje donjeg veša poput grudnjaka u mašinu.

Postoji nekoliko rizika kada je u pitanju stavljanje grudnjaka u mašinu. Ne samo da njihova donja žica može oštetiti bubanj vaše mašine za pranje veša, već bi njihove kopče mogle da pocepaju i druge osetljive predmete koje perete zajedno s njima. Osim toga, ako kopče zapnu za ivice bubnja vaše mađine, vaši grudnjaci mogu preterano da se rastegnu tokom ciklusa pranja, što može da ošteti njihove osetljive materijale i izvorni oblik.

Još jedna stavka koju treba izbjegavati pri pranju rublja su kravate jer je većina njih izrađena od osetljivih materijala. To uključuje tkanine poput svile ili vune kod kojih postoji opasnost od skupljanja u mašini za pranje veša.

Dejan kaže da mogu izgubiti svoj oblik ili zaprljati druge odevne predmete tokom brzog ciklusa pranja rublja i preporučuje da ih perete ručno ili date na profesionalno čišćenje.

Podrazumjeva se da se kovanice i ključevi nikad ne stavljaju namerno u mašinu za pranje veša, ali stručnjak za pranje rublja preporučuje da “pripazite” da ih slučajno ne ubacite unutra.

“Metal može oštetiti odvodnu pumpu vaše mašine i ogrebati njenu unutrašnjost, zato uvek proverite svoje džepove pre nego što stavite veš u bubanj.”

Trebalo bi da preduzmete merere opreza pri pranju dečje odeće, naročito čarapa zbog njihove veličine.

“One se mogu uhvatiti unutar odvodnih otvora vaše mašine za pranje veša, što može uticati na efikasnost vaše mašine, pa čak i uzrokovati poplavu. Preporučio bih da ih stavite u male mrežaste vrećice kako ih ne biste izgubili među odećom”, kaže Dejan.

Većina svilenih predmeta zahtijeva tretmane kemijskog čišćenja, uključujući odjeću i posteljinu jer visoke temperature mogu uzrokovati trganje osjetljivih tkanina.

Ciklusi centrifuge takođe mogu uzrokovati gubitak oblika.”Također se možete izložiti riziku da zamrljate drugu odeću u bubnju, jer se boje sa svile često mogu preliti na druge tkanine.”

Savjetuje i da bi trebalo proveriti etiketu svoje odeće pre nego što je stavite za pranje ako niste sigurni u tkaninu.

Na kraju, stručnjak za pranje veša rekao je da se ukrašeni predmeti poput onih sa šljokicama, dugmićima i patent zatvaračima mogu lako oštetiti u mašini za pranje veša ako nisu pravilno zaštićeni. (krstarica.com)