Magazin

Šta je istina: Čini li spavanje u grudnjaku više koristi ili štete?

Dok mnoge od nas ne mogu dočekati kod kuće na kraju dana skinuti grudnjak, druge radije nose 24 sata to često neudobno donje rublje. Neke će možda cijeniti dodatnu podršku za grudi dok spavaju, pa čak i misle da je to potrebno. Međutim, postoje i glasine da nošenje grudnjaka u krevetu može uzrokovati rak.

Šta je istina o spavanju u grudnjaku?

Prema internetskoj stranici Johns Hopkins All Children Hospital, nošenje grudnjaka u krevetu, odnosno dok spavamo, potpuno je sigurno.

Dok je spavanje u grudnjaku uglavnom stvar osobnih preferencija, ljekari mogu preporučiti nošenje onima koje grudi bole. Na internetu se također objavljuju glasine da nošenje grudnjaka dok spavamo – ili nošenje grudnjaka sa žicom – može uzrokovati rak. Donje rublje možda nije najugodniji izbor za spavanje, ali zasigurno ne uzrokuje rak.

Photo by Max Anderson on Unsplash

Čini se da ideja da grudnjaci sa žicom izazivaju rak proizlazi iz knjige koju su objavili Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer pod nazivom Dressed to Kill. Knjiga, objavljena 1995, tvrdi da grudnjaci ometaju rad limfnog sistema – što dovodi do nakupljanja toksina. Autori su tvrdili da su žene koje su nosile grudnjake 12 sati dnevno ili više povećavale svoje šanse za razvoj raka dojke zbog tih toksina.

Zvuči zastrašujuće, ali nema stvarnih naučnih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Ako vas to još uvijek nije uvjerilo, pogledajte istraživanje iz 2014. objavljeno u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Istraživanje je obuhvatilo više od 1000 žena u postmenopauzi s karcinomom dojke i gotovo 500 žena u postmenopauzi bez raka dojke. Nakon razgovora sa ženama o njihovim navikama nošenja grudnjaka, utvrđeno je da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi koji sugeriraju da grudnjaci sa žicom izazivaju bilo kakav povećani rizik od raka.

Dok spavanje u grudnjaku sa žicom neće uzrokovati rak, može predstavljati druge zdravstvene probleme. “Spavanje u grudnjaku s žicom može stvoriti ciste ili nadražiti grudi”, rekla je dr. Amber Guth. Nošenje grudnjaka koji nije dobre veličine može dovesti do niza problema, a nošenje 24 sata dnevno samo povećava šanse za negativne nuspojave. “Nošenje grudnjaka koji je previše zategnut može spriječiti protok limfne tekućine”, rekla je dr. Jamil Abdur-Rahman. “To može uzrokovati limfedem (oticanje) dojke, što može dovesti do boli i do privremene promjene boje kože.” To ne zvuči ugodno, a vjerojatno je dovoljno da mnoge žene ponovo razmisle žele li nositi grudnjak u krevetu, piše Miss7. Neki misle i da će nošenje grudnjaka u krevet spriječiti propadanje grudi (priča se da je tako Marilyn Monroe održavala svoje tjelesne atribute).

Photo by Katherine Kromberg on Unsplash

Ima li istine u ovim glasinama? Opet je odgovor – ne! “Grudi se objese zbog sile teže koja djeluje na masu dojki”, rekao je dr. Seth Rankin. “Zato veće grudi više vise jer u tkivu ima više masnoće na koju djeluje gravitacija. Kada ravno ležiš, efekt gravitacije gura tkivo dojke natrag prema prsima, umjesto prema dolje.

Nošenje grudnjaka (čija je svrha konačno podržati grudi odozdo) u suštini je suvišno, jer se grudi prirodno komprimiraju na donjem dijelu grudi.” prenosi radiosarajevo.ba