Magazin

Da li znate čemu služe CRNE TAČKICE na šoferšajbni automobila?

Možda i niste, jer su prilično sitne, ali njihova funkcija je velika.

Ta crna traka koja se obavija oko prozora naziva se frit traka i to je zapravo keramička boja koja se ugrađuje u staklo, te ju je nemoguće skinuti ili istrugati. Tu je da bi zaštitila uretanski zaptivač koji štiti vaš prozor, odnosno šoferšajbnu, od ultraljubičastih zraka koji, pod manje sigurnim okolnostima, mogu prouzrokovati da staklo iskoči.

Frit traka takođe predstavlja graviranu površinu za koju se hvata sredstvo za lijepljenje koje spaja staklo sa ramom, sprječavajući ljude da vide taj ružni lijepak spolja.

U redu, to prilično objašnjava čvrstu crnu traku, ali šta je sa tačkicama?

Razlog zbog kojeg se tačke smanjuju kako se kreću prema unutra je taj što se stvara efekat gradijenta koji je estetski ugodniji i manje očigledan vozačima i putnicima.

Ipak, tačke nisu tu samo da bi izgledale lijepo. Veliki dio dizajna ima veze sa načinom izrade vjetrobrana – kada se staklo sa savija u komori za zagrijavanje (oblikovanje) stakla, frit se zagrijava brže od ostatka jer je crn. Da bi se smanjila optička distorzija kao rezultat ovog toplotnog dispariteta, koristi se tačkasti gradijent, piše “National Geographic“.

Takođe možete da zahvalite drugom setu tačaka na vašem vjetrobranskom staklu – odmah iza retrovizora – jer vam pomaže da lakše gledate kada sunčevi zraci idu direktno u vas dok vozite.

Kupujete polovan auto? Ako ste u potrazi onda biste trebali da znate za sajt koji može na osnovu broja šasije provjeriti cijelu historiju auta, da li je udaren, vraćena kilometraža, da li je bio taksi, čak možete vidjeti i slike ako je auto bilo udareno kolika je šteta bila i još dosta stvari, posjetite ovaj link i samo unesite broj šasije i sve će vam izlistati. LINK OVDJE