Magazin

SLANA, SLATKA ILI LJUTA: Želja za određenom hranom ima svoje značenje

Dešava li vam se da odete na spavanje i probudite se sa željom da pojedete ukusni komadić čokolade?

Ovakve žudnje mogu značiti da ste pod stresom, ali prema određenim istraživanjima to može značiti da vam nedostaju određeni vitamini ili hranjivi sastojci, prenosi Bright Side.

Donosimo vam neke od tih želja sa objašnjenjima njihovog značenja

1. Začinjena hrana

Začinjena hrana ubrzava naš metabolizma, sastojak koji se naziva kapsaicin može ublažiti bol u zglobovima i mišićima, a može čak i ukloniti simptome migrene.

Začinjena hrana je po prirodi ljuta, a ako je silno želite jesti, to znači da je i vaš organizam vruć. Kada pojedete začinjenu hranu, znojite se više, a isparavanje znoja s kože vas rashlađuje. Neravnoteža u organizmu može biti rezultat problema sa štitnom žlijezdom ili probavom.

2. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži više kofeina nego limenka kole (oko 30 mg). Ova komponenta pojačava vašu budnost i energiju jer stimuliše centralni nervni sistem. Dakle, svaki put kadaa se osjećate umorno i pospano, normalno je žudjeti za pločicom čokolade da biste postali produktivniji.

Druga opcija zašto toliko volite tamnu čokoladu je zato što vam je potreban magnezij. Ipak, istraživači nisu sigurni u to, jer postoje i drugi proizvodi koji sadrže magnezij, poput orašastih plodova.

3. Kikiriki puter

Općenito, maslac od kikirikija nutritivno je bogat. Sadrži komponentu koja se koristi za proizvodnju lijekova, uglavnom za snižavanje nivoa holesterola. Mogli biste poželjeti i puter od kikirikija zbog nutritivnog nedostatka. Ovaj proizvod je izvor proteina, antioksidansa, masti, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

4. Led

Želja za žvakanjem leda često je povezana s nedostatkom željeza. To se može dogoditi sa ili bez anemije. Stvarni razlog žudnje nije jasan, ali postoji sugestija da bi žvakanje leda moglo povećati budnost. Druga manje popularna verzija zašto imate takvu želju su stres i emocionalni problemi.

5. Peciva i kolači

Peciva su vrlo bogata ugljikohidratima . Osjećate se zadovoljno nakon što pojedete krišku kolača, jer vam ovoliko kalorija brzo može donijeti puno energije. Istraživanja otkrivaju da je “univerzalno vrijeme za žudnjom za ugljikohidratima” između 15:30 i 17:00 svaki dan, pa budite oprezni u to vrijeme ako ste na posebnoj dijeti.

Također, kada vaše tijelo osjeti želju za hljebom, kolačima ili tjesteninom, nedostaje mu hroma ili azota. A neki istraživači povezuju želju za ugljikohidratima s lošim raspoloženjem i stresom. Jedenje kolača oslobađa hormon sreće zvan serotonin.

6. Meso i hamburgeri

Ako ste odjednom počeli žudjeti za hamburgerima, razmislite o tome šta je to u hamburgeru što želite. To je vjerovatno crveno meso. Prije svega, meso sadrži puno bjelančevina, koje možda vašem tijelu nedostaju. Drugo, crveno meso sadrži željezo, cink i vitamin B .

Također, istraživanje sugeriše da bi dijeta bogata proteinima mogla biti ključ koji će vam pomoći da izbjegnete pretjerano grickanje i pretilost.

7. Gazirana pića

Moglo bi biti samo pitanje ukusa zašto više volite gazirana pića, umjesto obične vode, kada osjetite žeđ. Ali soda sadrži fosfornu kiselinu koja ometa i izlučuje kalcij i magnezijum iz kostiju. Ako već svakodnevno pijete boce i boce sode, postoji mogućnost da se borite s unosom ove dvije hranjive tvari. (week.ba)