Magazin

SAD JE PRAVO VRIJEME, POSADITE ZELENU SALATU NA OVAJ NAČIN: Uživat ćete u izobilju, svaki dan ćete imati urod

Svoj vrt želite obogatiti zelenom salatom? Donosimo Vam sve što trebate znati o sadnji zelene salate te njenom uzgoju.

Kako se sadi zelena salata?

Temperatura sadnje salate i njezinog uzgoja jedan je od bitnijih čimbenika budući da sjeme salate niče na temperaturama od 15 -20 ºC. Ona utječe i na kvalitetu salate – sve više od 20ºC i suho tlo može naštetiti salati.

Kao što je već spomenuto, tlo ne smije biti suho, već rahlo i bogato humusom te sa sposobnošću da dobro zadržava vlagu. Tlo ne bi smjelo biti izvan granica pH vrijednosti koje iznose 6,0 – 6,7. Najbolje razdoblje za sadnju zelene salate je proljeće ili jesen.

Kada je pitanje kako se sadi zelena salata važno je istaknuti da je sijanjem salate na stalno mjesto na gredici potrebno napraviti kanal dubok 1 centimetar, razmak između biljaka mora biti tridesetak centimetara, kao i razmak među redovima. Uzgoj zelene salate iz presadnica smatra se pogodnijim zbog ravnomjernog i bržeg razvijanja biljke, a presađivanje je moguće već nakon tri tjedna.

Uzgaja se u tresetnim kockicama veličine 3-4 centimetara, a sjetva pomoću stroja koji polaže sjemenke u konusno udubljenje u kockici. Tako posađeno sjeme potrebno je zaliti te prekriti plastičnom folijom sve dok sjeme ne krene nicati.

Kao i prilikom presađivanja, berba zelene salate mora biti odrađena pažljivo. Salata se reže iznad prvog prstena, tj. lišća u rozeti. Može se obavljati i ručno i mehanički, a ubrana se slaže u gajbe ili kutije te stavlja u hladnjače. Svježina salate može se očuvati i do 3 tjedna na temperaturi 1-2ºC te pri relativnoj vlažnosti zraka od 95%.

Kada naučite kako se sadi zelena salata, moći ćete uživati u plodovima svog rada!