Magazin

Ovo morate prvo da uradite kada vas ubode stršljen: Jedna greška mogla bi da ima fatalne posljedice

Nedavno je zabilježen tragičan slučaj smrti jedne žene (57) iz okoline Čačka uslijed ujeda stršljena. Prema izjavama njenog rođaka, žena koja je bila potpuno zdrava pokušala je otjerati stršljena mašući krpom, ali je u jednom trenutku slučajno oborila insekta na pod. Umjesto da ga zgazi nogom, zgnječila ga je krpom i tada je došlo do uboda. Nažalost, nije ni bila svjesna da je alergična na otrov stršljena, što je rezultiralo tragičnim ishodom.

Jedna od ključnih pouka iz ovog događaja je da moramo biti svjesni na koje tvari ili ubode alergijski reagiramo. Kada bi žena bila svjesna svoje alergije, ništa se posebno loše ne bi dogodilo.

Stršljeni su socijalni insekti koji žive u gnezdu koje je izgrađeno od strane matice, a ona polaže jajašca. U slučaju osjećaja ugroženosti, stršljeni mogu izvršiti vrlo bolan ubod svojom žaokom, iako inače ne napadaju ljude ako ih ne smetaju. Posebna karakteristika žaoke stršljena je mogućnost da se vrati u njihovo tijelo, za razliku od pčela, što im omogućava da prežive nakon uboda i izvrše više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni kada je ugroženo njihovo gnezdo jer izlučuju feromone koji privlače ostale stršljene iz kolonije kako bi se obranili. Simptomi uboda stršljena mogu uključivati snažnu bol, reakciju kože i općenito tijela, pogotovo ako je bilo više uboda. Posljedice uboda stršljena mogu biti fizičke i psihičke prirode.

U slučaju uboda stršljena, prva pomoć je od izuzetne važnosti. Kada dođe do prestanka disanja i srčane aktivnosti, mozak je najosjetljiviji organ. Prva pomoć je neophodna u prvih pet do osam minuta. Nakon tog perioda, mozak je već mrtav. Čak i ako se uspije vratiti srčana aktivnost, bez funkcionalnog mozga nije moguća nikakva intervencija.

U slučaju uboda stršljena, preporučuje se sljedeće:

– Ostanite smireni. Iako ubod stršljena može biti bolan, najčešće nije opasan.
– Bez panike, trčanja ili naglih pokreta rukama, polako se udaljite od stršljena. Nemojte dozvoliti da uplašeni stršljen pozove ostale iz svoje kolonije.

– Kada se osjećate sigurno, dobro isperite mjesto uboda hladnom vodom i sapunom.
– Hlađenje mjesta uboda hladnom vodom ili nanošenje leda u krpi može smanjiti oticanje i upalu.
– Uzmite antihistaminik kako biste smanjili mogućnost alergijske reakcije.
– Nakon hlađenja mjesta uboda, možete nanijeti kremu s kortikosteroidima ili antihistaminicima.
– Bol može trajati nekoliko sati, pa ako je intenzivan i nemate alergijsku reakciju, možete uzeti paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje boli.
– Ako se osjećate loše ili primijetite da se crvenilo, oticanje i bol šire, potražite najbližu hitnu pomoć ili zamolite nekoga od svojih ukućana da vas odvede na liječenje.
– Kako biste izbjegli ubode stršljena, najbolje je izbjegavati situacije koje ih mogu uznemiriti. Nemojte im se približavati ili ugrožavati njihovo gnezdo.
– Ako stršljen sleti na vašu ruku ili uđe u kuću, nježno ga uklonite i izbacite, bez panike. Imajte na umu da su to samo insekti koji su negdje zalutali ili su privučeni hranom na vašoj terasi. Nisu namjerno došli da vas ubodu, unatoč zastrašujućem zvuku leta.