Magazin

NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Kada razmišljate o kućanskim uređajima koji troše velike količine električne energije, vjerovatno nećete odmah pomisliti na skromni ruter za povezivanje s internetom.

Ipak, ostavite li ga neprekidno uključenim tokom cijelog dana, potrošit će jednaku količinu struje kao i vaš frižider.

Zbog toga je važno obratiti pažnju na energetsku efikasnost rutera prije nego što ga nabavite i uvjeriti se da ima najmanju moguću potrošnju energije dok je uključen ili u stand-by modu.

Prema Njemačkoj saveznoj agenciji za zaštitu okoline (UBA), ovo je posebno važno ako ruter ne može biti potpuno isključen zbog korištenja telefonske linije.

U takvim slučajevima, preporučuje se nabavka rutera koji ima opciju isključivanja Wi-Fi signala kada nije u upotrebi. To će pomoći u smanjenju potrošnje energije i boljem upravljanju resursima.

Važno je napomenuti da, osim energetske efikasnosti rutera, postoje i druge mjere koje možete preduzeti kako biste smanjili potrošnju energije u svom domu. Na primjer, možete koristiti utičnice s prekidačima ili programabilne utikače kako biste isključili napajanje rutera kada ga ne koristite.

Ukratko, ne zaboravite da ruteri također mogu trošiti značajne količine električne energije. Prije kupovine, provjerite energetsku efikasnost i potražite ruter s opcijom isključivanja Wi-Fi signala kada nije potrebno. Na taj način možete smanjiti svoju potrošnju energije i doprinijeti održivom načinu života.