Magazin

OVO je spas za BORCE na FRONTU: Kako su ŠKAMPE spasile hiljade života u Ukrajini

Tkanina “protiv krvarenja” napravljena od ljuski škampa spašava hiljade života u Ukrajini. Zavoji su obloženi ekstraktom poznatim kao hitozan koji može zaustaviti krvarenje stvaranjem ugrušaka.

Proizvedeni u britanskoj fabrici Nonwovenna u Somersetu, zavoji su u priborima prve pomoći koji se šalju ukrajinskoj vojsci.

“Spasilo je mnogo života, vjerovatno na hiljade njih”, kazala je Dr. Irina Ribinkina za BBC.
Ova konsultantica kardioanesteziologa, koja volontira za dobrotvornu organizaciju Smart Medical Aid, napustila je posao u Brightonu kako bi obučavala medicinare na prvoj crti i mnogo je puta koristila zavoje ovog tipa.
Kaže da ih koristi zajedno s drugim kompresijskim zavojima na bojnom polju.

“Naša dobrotvorna organizacija dostavila je oko 110.000 i dobivamo puno povratnih informacija od ljudi koji ih koriste. Prvo što uradite je da stavite podvezu, a zatim pokušavate zaustaviti krvarenje tako što ćete zaviti ranu”, kazala je Ribinkina.

Gaza ima za cilj zaustaviti teško krvarenje iz rana kompresijom od 60 sekundi. Hitozan se ekstraktira iz ljuski škampi i potom pročišćava. Kada dođe u dodir s krvlju, bubri u gel i stvara ugrušak.
Obložene zavoje također koristi vojska SAD-a i Velike Britanije. Zavoji su ugrađeni u komplete prve pomoći koje šalje MedTrade u Ukrajinu.

“Naš tim iz Somerseta dio je izuzetne britanske priče o uspjehu koja spašava živote ukrajinskih vojnika i civila uhvaćenih u najgori sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata”, kazao je predsjednik Nonwovenna David Lamb.