MagazinNovosti

OVO JE NAJVEĆI DJEČIJI STRAH: EVO ČEGA SE SVE MALIŠANI PLAŠE!

Čega se to naša deca plaše i kako da im pomognemo da savladaju strah

Deca imaju strahove: od onih od čudovišta, pa do prirodnih katastrofa. Kako odrastaju, tako se i strahovi menjaju. Mogu se pojaviti nasumično ili kao reakcija na svakodnevne događaje.

Ovo su najveći dečiji strahovi:

Od 0 do 6 meseci:

Dojenče može pokazati strah kada čuje glasan zvuk, pod uslovom da je za njega iznenadan i neočekivan. Alarmantno može biti i kada odojče ne vidi i ne čuje majku i oseti da je samo u prostoriji.

Od 7 do 12 meseci:

U ovom periodu je izražena stidljivost, kao i strah od nepoznatih ljudi. To sugeriše da se mozak deteta dovoljno razvija da može da razazna nepoznate ljude.

1 godina

Odvajanje od roditelja je glavni strah u ovom periodu i ne napušta dete do njegove 6 godine. Djete se takođe može da ima strah i od buke kao na primer, puštanja vode u toaletu.

2 godina

Djeca u ovim godinama se plaše velikih životinja, kao i velikih objekata uopšetno. Strah od mraka se razvija u ovim godinama i može predstavljati prepreku da dete ode na vreme na spavanje.

Od 3 do 4 godine

Zbog razvoja mašte, djeca ovog uzrasta imaju sposobnost da zamisle da se nešto loše može desiti njima ili drugim ljudima. Snovi postaju življi, sanjaju o čudovištima ili drugim zastrašujućim stvarima. Boje se životinja, osoba pod maskama, a neretko im je potrebna zaštita tokom noći.

Od 5 do 6 godine

U ovom uzrastu dijete se boji fizičkih povreda, a može da ima strah i od “loših ljudi”. Strahovi se preslikavaju na igre, jer imaju strah da će im se dogoditi nešto loše. Pored toga, mogu da kažu da se boje duhova, Baba Roge ili drugih nadnaravnih bića. Plaše se grmljavine i munja.

Od 7 do 8 godine

Boje se samoće i prazne kuće. Ne vole da budu sami u prostoriji. Često pričaju o smrti i boje se da neko njima blizak ne bude povređen. Plaše se saobraćajnih nesreća. I dalje se plaše mraka.

Od 9 do 12 godine

Djeca ovog uzrasta boje se neuspjeha u školi, ispita, kontrolnih radova… Boje se povreda i rizika od smrti. Po nekad će reći da ne žele da odrastu i zbog toga mogu često da plaču.

Tinejdžeri

Tinejdžeri se plaše ličnih odnosa koji mogu da izazovu konfuziju. Mogu da izraze zabrinutost zbog političke situacije, jer su sve više svjesniji situacije u kojoj se nalaze. Budućnost ih plaši kao i ostale teme vezane za odrastanje.

Kako djeci pomoći da savladaju strah

Psiholozi smatraju da su suze sasvim ok, čak i poželjne. Deci morate da pružite mogućnost da vam se požale, da se isplaču… Zagrlite ih i pustite ih da vam ispričaju svoje strahove. Zatim ih utešite i ohrabrite. Ne ismejavajte njihove strahove. Saslušajte ih i pokušajte da ih ohrabrite.

Strahovi su normalna pojava kod dece i tokom odrastanja se smenjuju.
Izvor: Stil.kurir.rs