Magazin

Ovih 7 stvari sretni parovi rade skupa: Jeste li vi među njima?

Ne morate čekati neku obljetnicu da bi slavili vašu vezu i brak. U svom kalendaru obilježite datum upoznavanja, zaruka i vjenčanja, ali i da slavite male trenutke, poput unaprjeđenja na poslu

Timski rad važan je sastojak održivosti dugoročnih veza, omogućavajući partnerima da njeguju zajedničke ciljeve odnosa i stvaraju smislen, zajednički život, kaže bračna i obiteljska terapeutkinja, dr. Jenni Skyler, piše Yahoo!.

Ako tražite više načina kako provesti smisleno vrijeme sa svojim partnerom, stručnjaci donose sedam stvari koje sretni parovi uvijek rade zajedno:

1. Zajedno jedite

Ovisno o vašem rasporedu, vjerojatno nije realno očekivati da ćete svaki obrok jesti zajedno, ali kad god možete, stručnjaci predlažu da se potrudite sjesti za doručak, ručak ili večeru s partnerom.

– Zajednička večera omogućava parovima da se ponovno povežu nakon što su cijeli dan bili odvojeni. Dijeljenje obroka znači dijeljenje užitka u hrani i može biti korijen smislenog razgovora koji će parove emocionalno povezati – kaže dr. Skyler.

2. Idite u krevet zajedno u isto vrijeme


Opet, nije uvijek moguće ići u krevet u isto vrijeme, ali važno je potruditi se što češće to raditi.

– Čin zajedničkog spavanja u krevetu simbolizira posebnost zajednice koju je par stvorio. Osim toga, zajedničko spavanje povećava mogućnost seksa ili barem maženja prije drijemanja – kaže dr. Skyler.

3. Mazite se svaki dan

Pokušajte se maziti svaki dan, čak i ako je to samo na nekoliko minuta.
– Dodirivanje kože oslobađa oksitocin koji osnažuje vezu dvije osobe, a i povećava bliskost među parovima – kaže dr. Skyler.

4. Idite na izlaske

Čak i ako ste zajedno godinama, pa čak i desetljećima, važno je da nikada ne prestajete izlaziti ili imati poseban dan ili noć samo vas dvoje.

– Mnogo je istraživanja koja pokazuju da to poboljšava zadovoljstvo u odnosima, seksualno zadovoljstvo i smanjuje stopu razvoda. Plus, sjajan je način za zabavu, ponovno otkrivanje sebe i partnera te udaljavanje od svakodnevnih obaveza – kaže psihologinja, dr. Paulette Sherman.

5. ‘Pobjegnite’ zajedno

– Bilo da se radi o jednoj noći, vikendu ili jednotjednom odmoru, ‘bijeg’ je sjajan je način da obnovite svoju vezu i stvorite pozitivne osjećaje i uspomene. To nas izbacuje iz rutine i daje vezi prijeko potrebno osvježenje – objašnjava psihologinja, dr Mary Ann Mercer.

6. Provedite praznike zajedno

Praznici su uvijek posebno vrijeme za parove.
– Važno je odvojiti vrijeme od posla i drugih obaveza te planirati obiteljske ili rituale u dvoje kako bismo zajedno obilježili te posebne prigode. To nam daje trenutke kojima se zajedno možemo radovati – kaže dr. Sherman.

7. Slavite sitnice

Ne morate čekati neku obljetnicu da bi slavili vašu vezu i brak. Dr. Mercer predlaže da u svom kalendaru obilježite datum upoznavanja, zaruka i vjenčanja, ali i da slavite male trenutke, poput unaprjeđenja na poslu ili postizanja nekog osobnog cilja, piše 24sata.hr