Magazin

OTKRIVENO ZAŠTO IMAMO POTREBU SKUPLJATI STARE STVARI: TO JE POREMEĆAJ KOJI IMAJU MNOGI

Sakupljanje suvišnih stvari i zatrpavanje životnog prostora poremećaj je koji ima “dvije strane medalje” – jednima bacanje stvari izaziva teskobu, a drugi naprosto uživaju u gomilanju.

Uklanjanje starih i nepotrebnih stvari iz stana, špajza, garaže i automobila većini donosi osvježenje i olakšava okretanje nove životne stranice. Pospremanjem oslobađa ne samo fizički prostor, već i um od zaostalih misaonih obrazaca i opterećujućih sjećanja. S druge strane, ima onih koji su toliko vezani za stvari da ih boli duša pri pomisli na rastanak s nekom od njih. Zovemo ih sakupljači, ali iza tih bezazlenih riječi krije se psihički poremećaj.

Riječ psihologa

Psiholozi kažu da su proniknuli u motive patoloških sakupljača. Postoje četiri glavna motiva: visoka cijena predmeta, predviđanje da će predmet opet nečemu poslužiti, emocionalna vrijednost predmeta i čuvanje stvari za nekog kome će možda zatrebati.

Istraživanje

Veliko istraživanje utvrdilo je povezanost poremećaja gomilanja s drugim psihijatrijskim stanjima. Teški depresivni poremećaj otkriven je kod više od polovine saklupljača. Generisana anksioznost i socijalna fobija prisutne su kod trećine, a opsesivno-kompulzivni poremećaj kod četvrtine patoloških sakupljača. Šta god da je uzrok, oni koji pate od ovog poremećaja imaju problem u određivanju praktične vrijednosti svojih stvari i upuštaju se u duge i složene analize makar se radilo o bacanju prazne čašice jogurta.

Pomoć

Gomilanje može biti doživotni poremećaj, ali moguće je ublažiti ga i pomoći pacijentu da ispravnije vrednuje predmete, bolje se nosi sa stresom i usvoji organizacijske vještine. Najuspješnija kombinacija u borbi protiv ovog poremećaja je terapija razgovorom i antidepresivi, koji podižu raspoloženje, umanjuju tjeskobu i jačaju otpornost na stres, omogućujući pacijentu da lakše podnese ono što ga je ranije najviše traumatizovalo – oproštaj od njegove ljubljene gomile suvišnih stvari.